Starter sorggruppe for etterlatte etter kreftsykdom

Svein Schøgren

Denne uken starter et tilbud i østregionen til etterlatte etter kreftsykdom. Med sorggrupper skal de etterlatte kunne treffe andre i samme situasjon.

Tekst: Tore Myrberg

Første gruppe starter opp i Tvedestrand allerede torsdag denne uken. Dette som et samarbeid mellom prostidiakonen og Kreftkoordinatorene i Risør og Tvedestrand.

– Vi tror at avstandene er såpass korte at vi starter med en gruppe i Tvedestrand og inviterer folk i de fem kommunene til å komme dit. For noen kan det være en utfordring, men jeg tror det blir vanskelig å starte gruppe i hver kommune. Det bør jo helst være minimum fire deltakere, sier prostidiakon Svein Schøgren til iRisør.no.

Finnes ingen fasit

Han tror sorggrupper er et godt sted for noen av de som opplever sorgen etter å ha mistet noen i kreft.

– Det er godt å være i en gruppe der andre også har lignende opplevelser. Det er godt å få høre at følelsene og tankene en har, er helt naturlige reaksjoner. Det skaper gjenkjenning og en form for trøst. Jeg pleier ofte å si at ingen kjenner terrenget bedre enn den som har vært der selv.

Samtidig er det helt individuelt hvem som kan ha behov for tryggheten man finner i en sorggruppe.

– Det er jo ingen fasit på hvordan man skal sørge. Noen bruker lang tid, noen kort. Noen jobber mye, andre blir langtidssykemeldt. Noen er konstant deprimert, andre er overstrømmende. Noen snakker med alle om det som har skjedd, andre tier stille osv…  For noen kan sorggrupper eller samtalegrupper være veldig bra. En slik gruppe er taushetsbelagt og en velger selv hva en vil dele i gruppa.

Over terskelen

Schøgren forstår godt at det kan være et vanskelig steg å bli med i en sorggruppe, men håper ikke det stopper de som trenger det fra å bli med.

– Noen har nok sperrer mot å begynne i en gruppe, med fremmede folk. Men det er kun første gangen, så smelter isen. Det oppstår usynlige bånd mellom de som våger å dele dype følelser og tanker med hverandre.

Og det er ikke slik at man må møte helt uforberedt.

– Det er også lurt å ta kontakt med meg eller kreftkoordinatorene i Risør eller Tvedestrand for å ha en samtale først. Så kan mange spørsmål bli avklart.

Håper på mange

Møte som er torsdag denne uken, finner sted i 3. etasje i Familiehuset på brygga i Tvedestrand.

– Vi håper det kommer mange, og at interesserte enten ringer eller sender oss en epost i forkant, avslutter Svein Schøgren.

Her kan du laste ned brosjyren med kontaktinformasjon

annonse_Lindal
161015_215x215_irisor_hrbildeler
risor-baatsenter-forslag
elektro
atletixny