Fredag ble Else Heimstad tildelt Melvin Jones Fellowship Award for sin innsats for krigsseilerne. Selv ser hun alt man fikk til som et eventyr.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Det er Lions Club Risør som har gjort sitt til at Heimstad nå er tildelt denne æresprisen. Og det var klubbens president, Torkjell G. Johansen, som sto for utdelingen.

– Med bakgrunn som sønn av en krigsseiler er jeg veldig takknemlig for at jeg får lov til å dele ut denne internasjonale prisen, sier Johansen til iRisør.no.

Det synlige beviset.

Hjulpet mange

Takknemlig var også prismottaker Else Heimstad. 94 år gammel er hun fortsatt bestyrer for Konvoibyen.

– Mange ganger var vi usikre på om vi gjorde ting riktig, og jeg hadde aldri drømt om at vi skulle bli dette. Konvoibyen har forandret livet til så mange mennesker. Det er et eventyr at vi klarte det, sier Heimstad.

Hun delte villig vekk ære til mange som har bidratt opp igjennom årenes løp.

– Dette har vi gjort sammen med dere, alle i byen og de som tenker på krigsseilerne. Det var bra at vi traff på Marinen, som har vært med oss på veien.

Sjelden ære

Prisen fra Lions er ikke mange forunt å bli tildelt. For å kunne dele ut prisen må den lokale Lionsklubben betale inn 1000 dollar til en hjelpeprosjekt, som for Lion Club Risør sin del var til et øyeprosjekt i Afrika.

– Jeg har vært president i klubben i fem år, og dette er første gangen jeg deler den ut, forteller Johansen.

Han kunne under overrekkelse fortelle at Else og Leif Heimstad i 1964 kom hjem til hans familie i Båtsfjord på besøk, noe som gjorde fredagens prisutdeling ekstra emosjonell.

– Da forslaget kom opp for rundt et halvt år siden ble jeg egentlig litt irritert på at jeg ikke hadde denne ideen selv. Men, det var spontan applaus da Elses navn kom opp.

Medlemmene fra Lions Club Risør (Thomas Juell, Torkjell G. Johansen og EInar Gleditsch Kvarving) sammen med Else Heimstad.

Vil hjelpe mer

Det er flere i den lokale Lionsklubben som har et tett forhold til krigsseilernes historie. Johansen både gjennom faren og gjennom bokhandelen han drev i mange år. Derfor kom klubben med et løfte til Else Hemistad under høytidelighetene fredag.

– Vi ønsker å være krigsseilernes riddere og bidragsytere, slik at Konvoibyen og stiftelsen kan bruke oss som hjelp, sier Torkjell Johansen.

 

161015_215x215_irisor_hrbildeler
risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
spnh-profilann
atletixny
elektro