– Risørs gjestehavn må utbedres, og den må utvides. Vi må ihensynta hytte- og båtfolket. Sammenlignet med andre sørlandsbyer, er vårt tilbud ikke bra nok. Jeg mener også at det er på tide å oppheve boplikten her.

Det sier dagens stafett-deltaker, Hanne Grethe Mesel, som driver Sjøsenteret sammen med mannen sin, Kai Åsulv Andersen.

Tekst og foto: Per Erik Moen

Vi traff Hanne Grethe på Holmen. Blå himmel, sol og sterke vindkast. Mesel sier det var vemodig å se krana bli lagt ned, men er mer enn klar på at tiden var moden. Hun ser fram til at det nye byggeprosjektet starter. Sjøsenteret skal bestå der ute, og hun og Kai Åsulv Andersen har store ambisjoner også for framtida.

1) – Du ble utfordret av forrige helgs deltaker, Solfrid Pedersen, som begrunnet valget slik; ei mer driftig dame enn Hanne Grethe, skal du lete lenge etter. Hun har garantert noe vettugt å komme med. Hva sier du til det, Mesel?

– At det er hyggelige ord fra ei driftig dame. Vi er begge enige om at gjestehavna både må utbedres og utbygges. Hun uttalte seg om det samme i forrige helgs Risør-stafetten, og vårt fokus er helt likt.

-Vi må huske at båtfolket, og de som har hytter og feriesteder her, er veldig lojale mot Risør. De ønsker å støtte opp om byen, og bruker lokale bedrifter og forretninger. Det er rett og slett for dårlig tilrettelagt for å motta disse når de kommer sjøveien. Folk har f.eks stadig større båter, det stilles andre krav nå enn for bare noen år siden.

– På dette området har vi mye å lære av f.eks Arendal, Grimstad og Lillesand. I Arendal kan båtfolket ringe og reservere plass i gjestehavna. Det er aldri hyggelig å se båter sveipe innom her, bare for å se at det er fullt, snu og kjøre videre. Her taper forretningsdrivende og byen penger.

Hanne Grethe Mesel skal sammen med mannen sin, Kai Åsulv Andersen, fortsette virksomheten på Holmen, også når det bygges boliger der. – Jeg skal selge båter til dem alle sammen, smiler hun.
2) – Hva annet opptar deg mest akkurat nå?

– Jobben min tar mye av tida. Verksted-virksomheten er flyttet opp til Hestemyr, men vi skal beholde butikken og en liten verksteddel her på Holmen. Vi skal også lage en slipp her, nå som krana er borte. Som sagt, var det vemodig å se krana bli lagt ned. Den har jo vært et minnesmerke her, og har hatt stor verdi, også symbolsk. Men tida var inne for forandringer.

– Og jeg har tenkt til å selge båt til de som kjøper leiligheter her, så jeg ser optimistisk på framtida, smiler Hanne Grethe Mesel, og byr på kaffe inne på kontoret sitt.

– Det er også slik at mange av innflytterne, det ser vi på de i Flisvika, viser stor vilje til å være lojale mot Risør by. Dette er kjempebra for meg og andre forretningsdrivende, og da også for hele byen. Jeg er altså mot boplikten. Den fungerer ikke slik den var ment, det er nå en ting. Men mest av alt fordi feriegjestene er her ofte. Ikke bare noen uker om sommeren.

– Jeg har også et ønske om at det flytter flere folk ut til Fie, Hope og Sandnes. Vi trenger flere innbyggere der, særlig småbarnsfamilier. Da vil vi også slippe snakket om å legge ned skolen der ute.

– Ellers er jeg som de fleste andre, opptatt av familieliv, turer til hytta og ellers å være i naturen. Vi har det fint her nede.

3) – Hva  er det beste med å bo i Risør?

– Det er så mye. Det er trygt her. Jeg liker at så å si alle kjenner hverandre. Det er hyggelig å gå på restaurantene her, treffe folk. Om sommeren er det fantastisk å dra ut i skjæra, med grilling og bading. Og så treffe folk over et glass på Piren etterpå. Om høsten benytter jeg meg av de mange fine turområdene vi har i området, og om vinteren er det fint å kunne dra til Gjerstad hvor det er fine skiløyper.

4) – Hva savner du mest i Risør?

– Nei, det er ikke mitt fokus. Jeg savner i grunn ingen ting.

– Ikke, spør vi..?

Hanne Grethe tenker seg litt om, så sier hun;

– Vi må være åpne og positive. Og, OK, jeg savner flere arbeidsplasser og litt mer liv i sentrum. Men kommunehuset bør bestå der det er. Det er kort vei for de ansatte ned til sentrum, bygningen er fin, og det er mange parkeringsplasser der. Jeg ser ingen grunn til å flytte det ned til sentrum.

5) – Hvem utfordrer du til å overta stafettpinnen neste lørdag?

– Morten Paulsen i Bademiljø Paulsen & Sønn AS. Han er min svoger, men jeg velger ham mest fordi han har drevet bedrift her i mange år, og jeg vet at han har mange meninger om byen og utviklingen.

risor-baatsenter-forslag
161015_215x215_irisor_hrbildeler
annonse_Lindal
atletixny
elektro