Svein Schøgren

Svein Schøgren er prostidiakon i Aust-Nedenes prosti, og skriver ukentlige refleksjoner hos iRisør.no og i Åmliavisa.

Låste Rom i Huset

Når vi venter gjester er det gildest at ting er sånn noenlunde på stell i huset. Men, av og til er det noen rom, som vi ikke viser frem.

Vil du vite hvordan folk har det til daglig, må du komme uventa på besøk. En venn av meg var ikke opptatt av at huset skulle se ut som bilder i et interiørblad. Hybelkaninene fikk hoppe fritt omkring og fingeravtrykka var klistra på vinduene. Matrester sto på komfyren til dagen etter og for å sitte måtte du rydde deg plass i sofaen. Men, gjestfrihet var det rikelig av.

Første gangen jeg stakk innom, så det ut som et bomba hønsehus. Har du opplevd at det plumper ut noen ord, uten at de var innom hjernen først? Fra min munn kom setningen. ”Å, beklager, nå kom jeg før du hadde rydda”. ”Nei da, her i huset er det alltid sånn”, svarte han.

De fleste har indre rom som aldri åpnes. Jeg hadde et helt hus med stengte dører. I blant kom lukter og lyder sivende ut sprekkene og jeg bolta dørlåsen så godt jeg kunne. Til slutt måtte det en grundig ryddejobb til for å overleve. Sammen med gode hjelpere fikk jeg åpna ei dør av gangen. Nå har jeg et godt liv, med åpne dører til både meg selv og verden utenfor.

Sigvart Dagsland synger: ”Det er et rom i huset, som eg aldri går te – et sted i hjertet som eg aldri når te” Sangen slutter med at ”Døra lar seg åpne – om eg tør.”

Det kan være så slitsomt å holde dørene til våre indre rom lukka, at vi blir syke av det. Selv om fasaden utad er fin, er det derfor lurt å ta en liten ryddesjau i de avlåste romma iblant.

Begynn på ryddesjauen og spør gjerne noen om å hjelpe til. I starten klarer du kanskje bare å se inn i nøkkelhullet, men snart kan du åpne døra på gløtt. Til slutt står du inne i rommet og er sjefen i ditt eget liv.

Et åpent rom vil gi deg ny energi og livsmot. Det frigjør krefter og det nye rommet gir muligheter du aldri trodde fantes.

Svein Schøgren, prostidiakon

161015_215x215_irisor_hrbildeler
risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
elektro
atletixny