For snart fjerde gang har Akvariet i samarbeid med Risør Undervannsklubb holdt undervannsaksjon i Risør. Nå tar de i bruk elektronikken.

Tekst og foto: Marcus Aanonsen

Kaare Rugtveit, fra Risør Undervannsklubb, har lenge hatt lyst på en undervannsdrone. For tre år siden satt han seg på venteliste, og nå har den endelig ankommet.

– Den er produsert i Norge og utvikla av en gjeng i Trondheim. De har holdt på i over tre år med denne dronen, og nå er den ute på markedet, sier Kaare Rugtveit.

Kaare Rugtveit tester ut den nye dronen

Undervannsaksjonen

Daglig leder ved Risør Akvarium, Wieger van Brunschot, tenker at med denne undervannsdronen vil det bli enklere å kartlegge hvor søppelet er.

– Vi har hatt denne undervannsaksjonen i tre år nå hver høst. Da er det greit å kunne ha litt kartlegging i forkant, hvor de verste stedene er, sier Wieger van Brunschot.

Tar i mot tips

For at ryddingen i havet kan skje på en effektiv måte håper daglig leder ved akvariet på at folk vil komme med tips, om de har noen.

– Kom gjerne med tips om du vet om plasser det er mye søppel, eller steder du personlig har mistet ting. Det er bare bra om vi får tips så vi kan sende ut dronen for å lete og markere stedene. Da kan vi være mest mulig effektive når dykkeklubben går inn, og vi bruker minst mulig bunntid, sier Wieger van Brunschot.

Ny teknologi

Kaare og Wieger har så vidt fått prøvd dronen. Det er mye nytt og mye å lære seg.

– Vi har prøvd den en liten tur. Det er litt mange knapper, men det virker greit når vi kommer inn i det.

Kontrollen styrer dronen sammen med mobilen som brukes som skjerm.

Mye søppel

Det er ingen tvil om at det er mye søppel i Risør og generelt ved kysten. Wieger håper på at flere vil tenke mer på forsøpling, ikke bare ved havet.

– Folk flest hiver jo ikke søppel rett i sjøen. Det som ikke alle er bevist på er at det du kaster på land, havner som regel opp i en elv også i sjøen. Vi blir flinkere på det, men kan fortsatt bli enda bedre til å ikke forsøple, sier Wieger van Brunschot.

Alle kan hjelpe

I tillegg til å la være å kaste søppel, er det også flere ting man kan hjelpe til med.

– Det er ikke alle som kan dykke, men alle klarer å rydde en strand. Det er bare å komme hit til akvariet og hente søppelsekker og hansker, så kan vi gi tips på hvor det er søppel, avslutter Wieger van Brunschot.