Svein Schøgren

Svein Schøgren er prostidiakon i Aust-Nedenes prosti, og skriver ukentlige refleksjoner hos iRisør.no og i Åmliavisa.

Når tiden står stille

Jeg skvatt og mista tannbørsten. Det var en fremmed mann i speilet, men jeg var jo alene på badet. Min første reaksjon var panikkfølelse, men så granska jeg alle de nye rynkene og håret, som var blitt enda tynnere. Hvor var det blitt av den unge, spenstige Schøgren?

Tida fosser mot baugen og forsvinner bak oss, som et skummende kjølvann. Dagens gjøremål tar så mye fokus, at vi ikke merker endringene. Noen perioder er det som om livet har det ekstra travelt, men i blant oppstår det øyeblikk, der du blir stående å filosofere over livet og det faktum at du blir eldre.

Tell dine dager

En klok mann sa; Lær deg å telle dagene, så du får visdom i hjertet. De fleste av oss holder regnskap over hvor mange år vi har levd, men hva er poenget med å telle dagene? Å vite at mitt liv har vart i 22.632 dager, gjør meg vel ikke klokere.

Den kloke mannen ville kanskje minne oss på at vi har begrensa med dager til disposisjon. Ingen vet hvor mange. Derfor er det dumt å sløse de bort.

Trekk pusten, se deg i speilet og husk at dagen i dag er en gave, en mulighet. De valga du tar og de menneskemøtene du får i dag, er unike. De kommer aldri igjen, men de kan påvirke din framtid.

Gylne stunder

Noen ganger rammer livet så hardt, at biter av tiden blir borte. En traumatisk hendelse eller sykdom, kan fange deg i en boble av uvirkelighet.

Men andre ganger er det noe vakkert, som får minuttene til å stå stille. En nydelig soloppgang eller en musikkopplevelse, kan ta pusten fra deg. Eller du møter et menneske, som forgyller dagen din. Du kan være så tilstede i øyeblikket, at du ikke merker at tiden går.

La oss jakte på slike gylne stunder. De fyller dagene med kvalitet og gir deg krefter til å orke den neste etappen i livets løp.

Og hvem vet – kanskje de stillestående minuttene gjør at du stresser mindre og får et bedre liv. Det kan føre til bonusdager på kontoen, når regnskapet for våre dager, skal gjøres opp. J

Svein Schøgren, prostidiakon