Svein Schøgren

Svein Schøgren er prostidiakon i Aust-Nedenes prosti, og skriver ukentlige refleksjoner hos iRisør.no og i Åmliavisa. Her er denne ukes refleksjon:

Vi har alt – men det er alt vi har

Selv om vi er rike på materielle goder, kan vi være fattige på nestekjærlighet og lykke. De fleste av oss har mer enn det vi trenger. Store hus, biler, reiser og så mye mat at vi ikke får spist opp.

Lykken måles ofte i penger, hva slags venner du har, eller det som kan vises fram på Facebook. Hvis du også har gjennomført Birkebeineren, i en alder av 70 år. Da er du vellykka. Men er vi et fornøyd folk? En lykkerapport for noen år siden viste at Norge er i verdenstoppen på ensomhet og psykiske lidelser.

For 15 år siden var jeg på besøk i Afrika. Vi bodde med norsk standard, men naboene var ekstremt fattige. De hadde felles utedo og rustne blikktak, som det lakk vann gjennom. Men de var gjestfrie. Vi ble invitert til en familie, som serverte en merkelig nøttestuing. Den ble kokt på et bluss midt i rommet. Folk smilte og sang hele dagen. Ungene spilte fotball med ei sammenpressa plastkanne, mens de hylte av begeistring og spurte om vi kjente Solskjær. Noen hadde mista foreldrene i AIDS og bodde hos andre trangbodde familier. Storfamilien hadde omsorg for hverandre. Hver søndag gikk de til kirka, med fine og reine klær. Utrolig at de fikk det til, uten vaskemaskin og med det lille vannet, som ungene henta ved et borehull i nabolaget.

Likevel – denne flokken hadde sikkert scora høyere på lykkebarometeret enn oss.

Mange i vårt land faller utenfor kjøpefesten. De strever med å få livet til å passe inn i rammene. Det er verre å være fattige i et land der de fleste har overflod. Ensomhet, sykdom, dårlig oppvekst, arbeidsledighet, tap av kjære og andre ulykker, kan ramme hvem som helst.

Det er lett å lene seg tilbake og si: Stakkars dem, jeg håper at noen hjelper. Hva med å sette søkelyset på seg selv? Kanskje det er akkurat min tid og mitt bidrag som kan tenne lys i mørke?

Ole Paus sa at vi har alt, men det er alt vi har. Kanskje du kan bli en som har mer enn alt. For den største gleden du kan ha, det er å gjøre andre glad.

Svein Schøgren, prostidiakon

 

161015_215x215_irisor_hrbildeler
risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
atletixny
elektro