Han er styreleder i Trebåtfestivalen, bygger trebåter på Moen, og brenner for kystkultur og sjøfartshistorie. Hver uke savner også speiderleder Lars Grønvold kona si, som jobb-pendler til Oslo. Møt denne helgs deltaker i Risør-stafetten !

Tekst og foto: Per Erik Moen

Grønvold er utfordret av forrige helgs deltaker Ragnhild Dietrichson. Hennes begrunnelse;

– Han gjør en betydelig innsats for Risør gjennom alt det frivillige arbeidet han gjør, både med trebåtfestivalen og ikke minst arbeidet med å være speiderleder for Akland-speiderne. De skal forøvrig på snøhule-tur denne helga.

– Buss framfor motorvei!

1) Hva sier du til Ragnhilds begrunnelse for å utfordre akkurat deg?

–  At vi hadde en fin snøhule-tur forrige helg. Turen gikk til Lifjell ved Bø, med 12 speidere og 4 voksne fra Akland speidergruppe. Vi hadde litt tøffe forhold i starten, med snø og kald vind, men når man først får gravd seg inn i snøen, luner det betraktelig.

– Til slutt hadde vi laget oss to store huler med liggeplass til alle. Neste morgen hadde vi praktfullt vær og da var det riktig vakkert på Lifjell. Vi satt utenfor snøhulene og spiste frokost i sola. Ingen tenkte lenger på kalde tær og frosne fingre.

– 2) – Hva annet opptar deg mest​ akkurat​ nå?

– Å få satt kystkulturen og sjøfartshistorien ordentlig på kartet når Agder-fylkene snart slås sammen til ett. Vi har veldig mye å vise fram av kulturhistorie langs Sørlandskysten, og det bør bli en viktig merkevare for Agder.

– I Risør har vi mange lag og foreninger med maritime aktiviteter, samt våre to stolte veteranskip «Øisang» og «Risør II». Samt Kanonjolla som er en formidabel formidler av historien rundt Napoleonstiden.

– Trebåtfestivalen planlegges for fullt, og vi har noen interessante prosjekter på gang for å sette ekstra fokus på håndverk og fagkunnskap under årets festival. Så hold av dagene 1. til 3. august, sier Lars når vi treffer ham i hans rette element ute på Moen Trebåtbyggeri AS.

– Ellers blir det en travel tid fremover å få gjort ferdig alle tresjektene som har vært i vinterlagring i båthuset her på Moen, i tillegg til en ny sjekte som jeg holder på å bygge. Isen ligger fortsatt som et lokk på Sørfjorden men når våren kommer må sjektene ut på vannet for å boltre seg i bølgene.

Lars Grønvold ser fram til vår og sommer. Styrelederen i Trebåtfestivalen ber oss om å holde av 1.-3. august. – Vi planlegger ekstra fokus på håndverk og fagkunnskap under årets festival, sier han til iRisør.no.
3) – Hva er det beste med å bo i Risør?

– At det er et akkurat passe stort samfunn. Det er mange veldig hyggelige og engasjerte mennesker i byen, som får store og spennende ting til å skje. Det er ganske unikt at denne lille byen arrangerer flere store festivaler i løpet av året.

– Så har vi et rikt kulturliv med dyktige amatører som framfører teater og musikk. Vi har friluftsliv med natur og skjærgård rett utenfor stuedøra.

– Men det beste med å bo i Risør er, at da slipper man å bo noe annet sted!

4) – Hva savner du mest i Risør?

– Min kone.  Savner henne hver uke. Hun må pendle til Oslo for å kunne ha en jobb som passer med hennes kompetanse. Vi mangler kompetanse-arbeidsplasser i Risør. Ungdom i Risør som tar akademisk utdanning, har ingen jobb å vende hjem til. I det hele tatt er det altfor mange som må pendle ut av kommunen for å jobbe.

Flere arbeidsplasser!

5) – Hvem utfordrer du til å overta stafettpinnen neste lørdag?

– Ola Sigmundstad.  Han er drivkraft i et av Sørlandets beste ungdomsprosjekt, som gir dem utfordringer, erfaringer og mestring. Og også opplevelser som de vil ha med seg videre i livet. Ola er også en grei kar, selv om han kommer fra Ryfylke…