Til tirsdag kommer Kamilla Solheim på Folkeakademiets arrangement på Risør Bibliotek for å snakke om arbeidet til foreningen In the same boat.

Tekst: Marcus Aanonsen

I fjor hadde to av In The Same Boat sine seilbåter vinterbase her i Risør. For omtrent et år siden la de fra kai, og Kamilla som er styreleder i foreningen vil blant annet fortelle om hva disse seilbåtene har gjort det siste året.

– Vi seiler med frivillig internasjonalt mannskap langs hele norskekysten og har ryddeaksjoner og informasjonsarbeid ut mot skoler og lokalt næringsliv. Mange har også lurt på hvorfor ikke seilbåtene har vært tilbake i Risør i år, så jeg vil snakke litt om det også, sier Kamilla Solheim.

Plast i havet

Det er jo hovedsaklig plast i havet som vil være i fokus på tirsdag, og veldig mye av plasten langs norskekysten er vårt eget. Hvor mye er det egentlig og hva vi kan gjøre med det?

– Vi teller og kategoriserer jo alt vi finner. Kanskje det viktigste som er en av våre fanesaker er jo at det ikke er sånn at alt dette kommer fra utlandet, men det er stort sett vårt eget søppel vi finner, sier Solheim.

Fra hele verden

Det er engasjerte unge folk som er med In The Same Boat sine båter rundt norskekysten. Mange av de unge er utenlandske og har funnet foreningen via en nettside som er for slikt arbeid.

– Vi mener jo at det å robotisere denne type jobb per i dag ikke er mulig. Så det som gjør at vi får gjort så mye er at vi har med unge folk fra hele verden som ønsker å komme til Norge for å gjøre en forskjell, sier Solheim.

Kamilla Solheim bak rattet.

Viktig for Norge

I Norge har det vært et ekstremt stort fokus rundt plast i havet de siste årene. Det mener Kamilla både er bra og viktig.

– I Norge som er så basert på marinenæringer så er havets bærekraft veldig viktig for økonomien. Om det blir slik at folk ikke ønsker å spise fisk fra Norge fordi havet generelt er forurenset av plast og mikroplast så er jo ikke det særlig bra for oss, sier Solheim.

Kom og hør

Lær mer om hva vi kan gjøre for å unngå plast i havet og om foreningens arbeid på Biblioteket til tirsdag. Kamilla gleder seg.

– Jeg tenker at dette er for både ung og gamle. Egentlig alle som er opptatt av havet og alle som er interessert i å se hvordan vi jobber er velkomne, avslutter Kamilla Solheim.