Dårlig tilgang gir trøbbel for fiskemottaket

Her burde det vært langt flere kasser med ferske reker.

Mangel på reker skaper problemer for Risør Fiskemottak. Selv priser på sommernivå er ikke nok til å kompensere for tapet.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Så stor er mangelen på reker at flere felt er blitt stengt, og en kvotereduksjon på 30 prosent er på gang. Jim Berg ved Risør Fiskemottak liker ikke situasjonen.

– Reker er det viktigste produktet vi leverer, så dette er litt kritisk. For båtene blir det høyere driftskostnader for en fjerdedel av fangsten. Det samme blir det for oss, sier Berg.

Andre året med problemer

Dette kommer på toppen av at situasjonen var vanskelig fra før.

– Det startet i fjor med at vinterfangstene var veldig dårlige, og i år er de elendige. Hittil i år har vi fått inn ti tonn mindre med reker enn til samme tid i fjor.

Berg kjenner til flere rekefiskere som har gjort store investeringer i kvoter og båter, og som nå har problemer.

– En del fartøy går fra å fiske reker til å gå etter fisk. Mindre tilgang betyr samtidig høyere priser, og allerede nå nærmer prisene seg fjorårets juli, sier han.

Prisene på ferske reker nærmer seg de som var i juli i fjor. Dette skyldes et veldig dårlig rekefiske.

Handler om å overleve

Slik situasjonen er håper Berg at folk forstår at høye rekepriser ikke betyr at inntektene er høye. For situasjonen er motsatt.

– Vi sitter ikke å skummer fløten. Dette handler om å overleve. For om vi kjører ett tonn eller fire tonn over brua her på Holmen, er driftskostnadene de samme. Selv ikke prisøkningen holder til å ta igjen det vi taper på volum.

Nå håper han i det minste at stengte rekefelt og lavere kvoter skal rette opp i situasjonen. For det er reker der ute, men da for det meste småreker.

– Tiltakene som nå settes i verk vil kunne gi bedre tilgang i løpet av ett år eller to.

Trenger trafikk i butikken

Slik situasjonen er nå blir den handelen som foregår i butikken enda viktigere enn til vanlig. Derfor håper både Berg og de ansatte at det går mot en påske med fint vær.

– Påsken er sen i år, og om vi får fint være i tillegg blir det bra. Vi merker allerede at hyttefolket har begynt å komme, og at det er flere båter på sjøen.

Også turistene kommer først og fremst for rekene, men liker godt å bli presentert en ferskdisk med godt utvalg.

– Vi prøver å skaffe det folk vil ha, og det er viktig med en god fiskedisk. Risør Fiskemottak har et godt renommé, og vi trenger at kundene kommer til butikken, avslutter Jim Berg.

annonse_Lindal
risor-baatsenter-forslag
161015_215x215_irisor_hrbildeler
elektro
atletixny