– God helse starter i barndommen!

Hun er leder for barnehagen Lekeslottet, og eier på hobbybasis i Risør Kraftsport. Og ser de to tingene i klar sammenheng.

– Et godt liv henger sammen med god helse og velvære. Fysisk som psykisk. Jeg vil at alle skal ha det godt. Derfor startet jeg Lekeslottet, og senere Risør Kraftsport.

Møt helgens deltaker i «Risørstafetten», Anette Heimstad-Aasbø.

Tekst og foto: Per Erik Moen

– Det er viktig at barna ikke kun ses på som individer som en dag skal bli noe. Barna lever her og nå, og her og nå formes de for hva de nettopp en dag skal bli; voksne individer. Vi må behandle barna som egne selvstendige individer og se deres behov.

– Når det gjelder fysisk trening i voksen alder, er det med på å videreføre god helse man forhåpentlig har med fra barndommen. Selv har jeg hatt mye smerter, våknet om natten av at jeg hadde fysisk vondt i kroppen.

– Å trene, f.eks. her hos oss, handler ikke om å vise seg fram i bikinisesongen, men om å skape og vedlikeholde gode liv. Gjennom riktig trening.

– Risør er flott, men all sladder og baksnakking må vi få slutt på, sier Anette Heimstad-Aasbø.

Sier en blid og imøtekommende kvinne idet vi treffer henne på nettopp Risør Kraftsport.

Anette ble utfordret av forrige helgs deltaker Marte Jacobsen Rasmussen. Med denne begrunnelse:

– Anette har nok spennende ting å si om både trening, barn, og byen vår.

Her kan du lese intervjuet med Marte fra forrige lørdag:

Hun brenner for de eldre

1) – Hva svarer du til dette?

– At det er riktig. Som jeg allerede har vært innom; jeg ønsker å bidra positivt i forhold til å skape sunnhet og helse på alle plan.

Selv er Anette Heimstad-Aasbø ingen hvem som helst innen styrketrening. Nybakt norgesmester i benkpress, i vektklassen 57-63 kilo, i aldersklassen 40-50 år.

«Alle» lurer da selvsagt på hvor mye hun løftet i benk, og svaret er 90 kilo i finalen. Med til historien hører at under utstyrsmesterskap, bruker man skjorte på, som gjør at det er noe vanskeligere å løfte enn under «vanlig» benkpress.

Dama har presset opp over 100 kilo med skjorte på trening, og 75 kilo i det menigmann kaller normal benkpress !

2) – Hva annet opptar deg akkurat nå?

– Jeg, som alle, er opptatt av nye veier, byutvikling, alle de tingene. Jeg håper at Risør kan moderniseres uten å miste sjela si. Her har vi natur, vi har rom, vi har tid. Å modernisere betyr ikke å miste disse gode egenskapene ved byen vår.

– Vi må få folk til å flytte hit, ikke minst barnefamilier. Kommunen må gjøre det den kan for å gjøre det fristende for mindre bedrifter å flytte virksomheter hit. Vet folk i f.eks. det sentrale østlandsområdet hvor vakkert det er her? Kjenner de til boligpriser, oppvekstvilkår, etc, etc.

– Joda, jeg driver en barnehage, og der har vi ikke fullt belegg. Fra høsten av skal 25 barn være hos oss. Vi har plass til 45-50 barn. Men det er ikke meg og mitt jeg tenker på her nå.

Anette brenner for helse og trening, og for barn og utenforskap.
3) – Hva er det beste med å bo i Risør?

– Veldig mye ! Risør er stor nok til å være en by, samtidig får man den unike opplevelsen av å være i skjærgården når man er i sentrum. Selv midt på sommeren når alle turistene og ferierende er her, får man den følelsen. Folk har røtter her, og føler et eierskap til byen.

– Jeg liker følelsen av tilhørigheten. At skjærgården ikke er privatisert. Vi – folket – eier øyene og skjærgården!

Vi ligger midt mellom store byer som Sandefjord og Kristiansand, hvis man skal reise med fly, er avstanden OK. Det er også grei nok avstand til å kjøre til Stavanger og til Oslo.

– Heldigvis var Risør uten særlig midler på 60 og 70-tallet. Hadde kommuneøkonomien vært god den gang, kan det hende den vakre trehusbebyggelsen hadde fått noen stygge innslag..

4 – Hva savner du mest i Risør?

– Det er for mye sladder og vås her. Legg vekk fokus på hva folk gjør feil ! Vi må bli flinkere på å støtte hverandre. Det er greit at folk kritiserer saker og systemer, men ikke gå for å ta enkeltindivider.

– Jeg kjenner unge folk som har flyttet fra byen grunnet all sladder. Jeg vet at mange kvier seg for å gå til sentrum grunnet sladder. Noen setter ut usanne rykter bare for å skade andre. Dessverre har folk en tendens til å tro på rykter, og å holde liv i dem. Dette kan ødelegge et menneskets liv.

– Sånn kan vi bare ikke ha det!

– Nei, vi skal støtte hverandre. Noen har redusert arbeidskraft,  mange av dem føler på skamfølelse. Jeg ønsker mer åpenhet og at folk som ikke lever helt A-4-liv, som av en aller annen grunn er litt «annerledes», skal inkluderes og involveres sosialt og i arbeidslivet.

– Du skal se folk vil blomstre !

-Risør ligger lavt på levekårsundersøkelser. Men det er mye restarbeidsevne i mange som f.eks er på trygd og sosialhjelp. Selv de som ikke tror de har ressurser, har det. De kan f.eks være samtalepartnere, turvenner, jobbe i gjenbruksbutikker, sy og drive håndarbeid, mange av de har helt uventede ressurser som må komme frem i lyset. Men disse menneskene skal ikke gjemme seg grunnet sladder og hvisking.

– Det er ikke en jury som skal dømme folk. Det er alle i byen som skal inkludere alle, også de som ikke passer helt inn i A-4-rammen.

– Å få folk til å føle at de gjør noe nyttig, skaper glede for absolutt alle, avslutter en engasjert Anette Heimstad-Aasbø.

 

Med henne, tar «Risør-stafetten» pause på ubestemt tid.

Moen, som har laget denne spalten, jobber mesteparten av tiden i Oslo. Samtidig er IRisør.no under store omstillinger, og det blir for resurskrevende å fortsette spalten når Moen nå skal jobbe mer i Oslo igjen.

Men, vi håper på å ta opp hansken igjen senere. «Risørstafetten» har vært svært godt lest, og diskutert blant befolkningen.

Som vi håpet på.

God påske !

Her er en lenke til alle Risørstafettene som er laget: https://www.irisor.no/category/risor/risorstafetten/

 

161015_215x215_irisor_hrbildeler
annonse_Lindal
risor-baatsenter-forslag
elektro
atletixny