Påske i båt, hytter og hus…

Svein Schøgren

Svein Schøgren er prostidiakon i Aust-Nedenes prosti, og skriver ukentlige refleksjoner hos iRisør.no. Denne uken handler det naturlig nok om påske, men med visdom for alle.

PÅSKE I BÅT, HYTTER OG HUS…

Påsketradisjoner er ulike. Noen drar til hytta på fjellet eller ved sjøen. Båtfolk feirer påska med vann under kjølen, for første gang i år, mens andre foretrekker påske i egen hage.

I vårt barndomshjem var det aldri et støvfnugg å se, men i påska var både hus og unger ekstra blankpolerte. Mine beste påskeminner er da familien var samla til gode måltider og mamma hadde rigga huset med gul påskepynt. Det var påskeliljer, påskeduker og håndmalte egg. Vi gleda oss til påskekyllinger i marsipan, fra baker Skaar.

Vi hadde ingen ski eller fjelltradisjoner. Vi feira at istida var over, for denne gangen, hjemme i en vårblomstrende hage. De fineste dagene i påska dro vi til kysten og brant bål, eller til Heståsen. Ingen meny slår grillpølser, Kvikk-lunsj og appelsiner, på en fin solskinnsdag.

Påskekrim i fire akter; Uansett hvordan du feirer påska, så er det fint å filosofere litt over hvorfor vi feirer denne høytiden. Kampen mellom det gode og det onde angår alle mennesker. En vanlig kriminalfortelling ville vi lest, for så å sette den i hylla, men påskens drama fortelles gang på gang og vi lytter og opplever nye vinklinger. Selv om vi vet hvordan historien slutter..

Den første scenen skjer i Getsemanehagen. Der blir en mann forrådt av en av sine venner. Mobben dømmer og han føres til retterstedet. Han hadde visstnok sagt at han var Guds sønn og det gjorde de skriftlærde rasende. Dette burde jo ikke gi en dødsdom. Enten var mannen psykisk utilregnelig, da skulle han fått en diagnose og blitt medisinert. Alternativet er at han virkelig var Guds sønn. I så fall gjorde de skriftlærde en kjempetabbe.

I den andre scenen møtes vi ved foten av korset. Der står den lille gruppen av sørgende og en mobb med hånlige tilskuere. På Golgatahøyden står det tre kors. De to på flankene er forbrytere og den ene håner og spotter snekkeren. Du som ikke klarer å stige ned av korset, sier at du er Guds sønn? Den andre er en angrende mann. Han ber mannen i midten om nåde og får et løfte om å bli med til Paradis.

I den tredje scenen står vi sammen med noen gråtende kvinner, ved graven. Nå er det gledetårer, fordi det utrolige har skjedd. Deres mester har stått opp igjen. At han døde på korset var det ingen tvil om og graven var voktet av soldater. Vi aner at hans fiender får litt å tenke på. Var han Guds sønn likevel?

Fjerde akt i dramaet. Alle spennende thrillere har en oppsummering. Vi puster letta ut når motstanderen er beseira. Verden har blitt redda og helten drar videre til nye eventyr. Hovedpersonen i påskens fortelling er imidlertid ikke som andre helter. Han drar ikke videre, men blir hos sine venner for å gi dem mot og styrke. Det er ikke de lærde og mektige som får besøk denne dagen. Han er heller ikke opptatt av å hevne seg på de som dømte ham.

De første han oppsøker er de sørgende vennene. De er redde og fortvila og tenker nok at de har satsa på feil mann. Sorg blir til jubel, når Mesteren står foran dem. Thomas tror at dette er noe lureri, men tvileren blir ikke dytta bort. Peter hadde nekta for at han kjente Jesus. Likevel får han en personlig hilsen.

Moralen i dramaet. Uansett hva vi tror om denne fortellingen, så kan den lære oss å gi omsorg til de som ikke har lykkes. Ved graven var det tyver, prostituerte, dødsdømte kriminelle og vanlige folk. Der var også menn som hadde svikta i kampens hete.

Påskemorgen slukker ikke alle livets sorger. Tap, sykdom og sorg er uløselig knytta opp til det å være menneske. Men det kan gi styrke å tro, at han som vant over det onde, er med på veien. Påskens fortelling kan også inspirere oss til å følge hverandre på veien. Det er lettere å tro på at det gode vinner, når du er sammen med noen. I dag er det kanskje en venn som trenger en oppmuntring, men i morgen kan det være omvendt..

God påske 🙂

161015_215x215_irisor_hrbildeler
risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
elektro
atletixny