Svein Schøgren

Svein Schøgren er prostidiakon i Aust-Nedenes prosti, og skriver ukentlige refleksjoner hos iRisør.no.

Våg å være annerledes…

Den første maidagen slo til med en sommerdag av beste slaget. Sol, vindstille og temperaturer på over 20 grader. Det sikreste vårtegnet er at veiene oversvømmes av motorsykler. I Arendal var det vårslepp med to- og trehjulinger i alle størrelser og modeller. Et stort mangfold og et vakkert syn.

Et like sikkert vårtegn er det at løvetannfamilien prøver å overta herredømmet på plenen. Siden jeg regner meg som et Løvetannbarn, syntes jeg egentlig at de vakre, gule blomstene burde få stå, men Sidsel fjerner de med rot og det hele. Og det er riktig tenkt, for vi trenger mangfoldet i naturen. Hvis alt er Løvetann blir det ikke like vakkert. Kontrastene, med gule blomster, grønn plen og andre hagevekster, skaper skjønnheten.

Vill-laks hver dag; På fabrikkene langs bredden av Otra i Vennesla, var det en del arbeidere, som var ansatt med kost og losji. Arbeidernes rettigheter sto lavt på 1800-tallet. Likevel hadde de fått med i kontrakten at de skulle slippe å ha laks mer enn seks dager i uka. Selv en gammel fiskehandler forstår at da har du fått nok. Selv om det er den villeste og ferskeste laksen, rett fra elva. De gutta gleda seg sikkert til havregraut på søndagen. Alle hobbykokker vet at for mye og for lite skjemmer alt.

Byoriginaler; Før i tida var byoriginaler et begrep. De var harmløse personer, som var litt annerledes enn folk flest. Kanskje de hadde en diagnose, eller livet hadde gjort at de falt utenfor den vanlige A4 ramma. Etter hvert ble mange gjemt bort på institusjoner. En sånn person var Oluf Severin Andreassen, som levde mange år i Kristiansand. Han var mentalt og fysisk funksjonshemma og gikk under navnet Kjutta. Mange historier ble tillagt ham, men de fleste er oppdikta. En av dem var at han ikke spiste komper. Begrunnelsen var at kameraten hadde spiste komper på mandag og tirsdag døde han. Logikk på høyt plan…

La originalene blomstre; Vi følger motetrender på de fleste områder, men det er kjedelig når alle er prikk like. En stund var alle hus hvite. Så var det røde hus og etter hvert ble de grå. Hvis du våger å male i en knallsterk farge, vil mange riste på hodet. Hvorfor kan han ikke innrette seg som andre folk. Men, det er de som våger å tenke ut av boksen, som er tøffe. Det er de som skaper framdrift i samfunnet.

Mangfoldet gjør naturen vakker. Hvitveis og blåveis, løvetann og konvaller. Om du ikke passer helt inn i rammene andre har satt opp, så husk at det er nettopp du som gjør at bildet blir perfekt.

Jeg er best på å være meg og du er best på å være deg.

Svein Schøgren, prostidiakon