Lørdag åpner det en ny utstilling i Risør Kunstpark. Kunstneren heter Nina Due, og utstillingen har mye spennende å by på.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Det er en stor utstilling som er på plass, men tegninger, akvareller, grafikk og skulpturer. Så mange objekter at man har tatt i bruk mer enn bare hovedgalleriet.

– Anne Aanerud spurte om jeg ville ha hele galleriet, og det sa jeg ja til, forteller Nina Due til iRisør.no.

Første gangen

Dette er trolig første gangen at man har en så omfattende utstilling på plass, noe som gjør at også prosjektgalleriet og kaféen er tatt i bruk for å få plass til alt.

– Så vidt jeg vet er dette første gangen noen stiller ut over det hele, sier Arnfinn Haugen.

Det er imidlertid langt fra første gangen at Nina Due stiller ut. Hun er en anerkjent kunstner som har en lang CV å vise til.

– Min første utstilling var på Galleri Tanum på begynnelsen av 80-tallet. Siden det har det blitt mange utstillinger, og i tillegg store oppdrag slik som «Jazzgutten» på torvet i Molde, sier Due.

Dyr er et av temaene i utstillingen.

Fem hovedgrupper

I Risør er det 14 skulpturer og en rekke bilder som har fått plass i lokalene i forkant av åpningen lørdag ettermiddag. Det hele er igjen inndelt i tema.

– Det er fem hovedgrupper. Drømmer, dyr, trær, portrett og hus.

Nettopp drømmer har en stor plass inne i hovedgalleriet.

– Dette er bilder av drømmer jeg har hatt. Drømmer som jeg har skrevet ned hver morgen. Så har jeg redigert ned tekstene og illustrert de. Drømmene mine har jeg ikke stilt ut før, så det er litt skummelt, sier Due.

De siste justeringene gjøres før utstillingen åpner lørdag.

Fineste galleriet

Litt skummelt er det også å vente på at utstillingen skal åpne.

– Det er både forferdelig og spennende. Når til slutt alt er på plass, faller man på en måte litt sammen. Sånn tror jeg det er for alle som driver med prosjekter når disse er ferdig.

Og det er uansett bare en glede for Nina Due å stille ut i Risør.

– Risør har for meg alltid framstått som en drøm. Likevel har jeg aldri vært her før nå. Det er en vakker og hvit by med kunstnere, kultur og kammermusikkfest. Og dette er det aller fineste galleriet jeg har stilt ut i.

Også i prosjektrommet er det bilder tilhørende utstillingen: Meditasjon over drømmer, dyr, hus og trær

Varer ut juni

Nå ligger det også mye spenning i om det kommer godt med folk denne lørdagen. Anne Aanerud er ikke i tvil når hun sier at dette er en utstilling folk må få med seg.

– Jeg tror den vil treffe godt. At folk kjenner seg igjen. For denne utstillingen er veldig tilgjengelig, sier Aanerud.

For de som ikke får med seg utstillingsåpningen, hvor det er Brita Pollan som holder åpningstalen, byr det seg muligheter til langt ut på sommeren.

– Utstillingen skal stå til 30. juni, og i tillegg til å være her under åpningen, vil jeg ha en omvisning 1. juni som er åpen for alle, avslutter Nina Due.

 

risor-baatsenter-forslag
161015_215x215_irisor_hrbildeler
annonse_Lindal
atletixny
elektro