Det var mye å sette fingeren på for politiet og Statens Vegvesen da de holdt mopedkontroll i Risør mandag. En stakk i tillegg av fra kontrollen.

Tekst: Tore Myrberg  Foto: Politiet

Totalt 25 kjøretøy ble kontrollert, men ett slapp unna kontrollen. Det kan imidlertid føreren angre på nå.

– Den som ikke stoppet har vi identiteten til, og der kommer førerkortet til å bli beslaglagt, forteller politikontakt Jon Anders Ausland til iRisør.no.

Ved måling av hastighet er 45 km/t det høyest tillatte på mopeder.

Uten førerkort

I tillegg til anmeldelse på vedkommende som stakk av fra kontrollen, er det ytterligere en mopedist hvor politiet tyr til anmeldelse.

– Det var en som kjørte uten gyldig førerkort, og som blir anmeldt for dette. I tillegg ble det skrevet ut forelegg til to førere hvor mopedene var trimmet. Der har jo ikke førerne kjøreopplæring til å kjøre så fort som en trimmet moped kan. Til sammenligning har de som kjører lett motorsykkel en mer omfattende kjøreopplæring og da tilegnet kompetanse til å kjøre fortere. Hvis man har interesse for å kjøre over 50 km/t som 16 åring, så er rådet å ta lappen på lett motorsykkel istedet. Dette er dyrere, men sammenlignet med utgifter til trimsett og evt forenklet forelegg blir prisen totalt ganske lik.

Han legger til at det svir for en ungdom å måtte betale et forelegg for denne typen ting.

– Forelegget er på 5 500 kroner. I tillegg ble mopedene avskiltet på stedet og må til kontroll hos Biltilsynet i løpet av en måned. Som ikke det er nok får man i utgangspunktet tre prikker. Men, siden personene er i prøveperioden dobles prikkene til seks. I de tilfellene hvor disse er under 18 år, blir foreldrene varslet og må ta stilling til om de godtar forelegget, sier Ausland.

Ved åtte prikker i løpet av en periode på tre år, mister man førerkortet i seks måneder.

Både firehjulinger og vanlige mopeder ble kontrollert.

Bremser og dekk

To personer fikk gebyr for ikke å ha med førerkort, mens ti fikk kontrollseddel grunnet teknisk stand på mopeden.

– Det gjaldt gjennomgående bremser og dekk. I det hele var vi lite fornøyd med dette resultatet, sier Ausland.

Spesielt med tanke på at politiet tidligere i vinter har snakket med elevene i første- og andreklasse om slik som konsekvensene ved å trimme mopeden.

– Da varslet vi også at det ville bli kontroll. Det har gitt elevene tid til å utbedre feil og mangler, og derfor var det ikke rom for å utøve noe skjønn i dag. Dette er en kontroll de fikk beskjed om ville komme, avslutter politikontakt Jon Anders Ausland.