I går ble to mopeder avskiltet under en kontroll gjennomført av politiet og Statens Vegvesen. I dag ble ytterligere seks mopeder uten skilter fordi de var trimmet.

Tekst: Tore Myrberg   Foto: Politiet (bildet viser køen under gårdagens kontroll)

Politikontakt Jon Anders Ausland sier dagens oppdrag startet med at politiet observerte fire mopeder i Risør som kjørte uaktsomt.

– De sladdet i rundkjøringen, kjørte på bakhjulet og i høy hastighet. I den forbindelse fulgte vi etter mopedene og fant de parkert ved Risør videregående skole, sier Ausland til iRisør.no.

Nedslående resultat

Der ble det gjennomført en kontroll av de fire mopedene samt ytterligere seks mopeder på stedet.

– Vi fikk Statens Vegvesen til å stille opp på kort varsel, og det ble avdekket av seks av mopedene var trimmet. Her fikk førerne et forenklet forelegg på 5 500 kroner, mopedene ble avskiltet og de fikk seks prikker i førerkortet. Flere av mopedene gikk over 86 km/t som er høyeste mulige på rulla for 50 ccm mopeder. Vi anslår at disse mopedene kan oppnå en hastighet på 100 til 110 km/t. Mopedene er ikke bygget for slike hastigheter, herunder bremser, rammeverk, hjul osv. Mopedførerne har ikke nok kompetanse, erfaring eller verneutstyr til dette.

Ausland sier det kan virke som om ungdommene er lite opplyst om konsekvensene av prikkene man får når man blir tatt for å ha trimmet mopeden. For dette er prikker man drar med seg over om man tar førerkortet for bil.

– Det betyr at de kun kan få en prikk til (det vil si to prikker for de som er i prøvetiden for førerkortet) før førerkortet for bil vil bli beslaglagt i seks måneder.

Les også:

Politiet er lite fornøyd etter mopedkontroll

Ber foreldrene våkne

Det er imidlertid ikke bare ungdommene som må se alvoret i dette. Ausland mener også foreldrene nå må reagere.

– Tegner man forsikring på mopeden til ungdommene, kan man gjøre seg skyldig i forsikringsbedrageri ved at de oppgir uriktige opplysninger om kjøretøyet ved at de sier at mopeden er i forskriftsmessig stand.

I tillegg kan det gå riktig ille om det skulle skje en ulykke.

– Hvis ulykken skulle være ute og det i verste fall skulle medføre alvorlig personskade på fører selv eller andre medtrafikanter, kan man bli stilt erstatningspliktig på millionbeløp fordi mopeden ikke hadde gyldig forsikring på ulykkestidspunktet, sier politikontakt Jon Anders Aukland.