Pinsevandringen til Søndeled og Risør Historielag trekker hvert år mange ut på tur. I år kombineres turen med åpningen av Sandneshalvøya kulturløype.

Tekst: Tore Myrberg

Årets pinsevandring er den 40. i rekken, så det er snakk om en jubileumsvandring denne gangen. Valg av sted er ikke tilfeldig.

– Turen ble valgt for å samordne pinsevandringa med åpning av Sandneshalvøya kulturløype. Sistnevnte har ei samarbeidsgruppe fra Historielaget, Hope IL og OSS vel jobba med i over halvannet år. Årets pinsevandring er innom flere av postene i kulturløypa og vi får enda mer fokus på kulturhistoriske steder en kan besøke og lese om i Sandnes-området, sier Torstein Andersen til iRisør.no.

– Flott vandring

Det har opp igjennom årene vært stor variasjon i turen, hvor både vandringen og opplevelsene underveis har gitt deltakerne mye. Andersen sier det er en spennende tur det legges ut på mandag.

– Det blir interessante innlegg, forklaringer og historier fra om lag 10 forskjellige personer underveis. En flott vandring og god trimtur i variert skogsterreng, kjent for noen, nytt terreng for andre. Det blir også en smakebit på de store mulighetene som ligger i området for kulturløypa som strekker seg fra Hopestranda til Åkvåg.

I tillegg får man andre ting med «på kjøpet».

– Her kommer det mange hyggelige mennesker, vi har gratis søsterkake og det holdes lotteri med fine gevinster på hovedrasten på Hisåsen.

Godt med folk

De siste par årene har det deltatt rundt 300 personer på pinsevandringen til historielaget. Torstein Andersen tror det handler om at man kombinere flere ting folk setter pris på.

– Vi må ha truffet noe mange føler som en meningsfull opplevelse med blanding av trim, kulturhistorie og hyggelige mennesker. De samme personene kommer igjen år etter år. Områder, temaer og informanter endrer seg for hvert år, men konseptet er velkjent og fungerer godt.

Det har vært litt variasjon i løypene gjennom årene, og årets vandring er på rundt seks kilometer totalt.

– Løypa er litt krevende i år, men bortsett fra godt fottøy og medbrakt mat og drikke for en skautur på 5-6 timer, kreves ikke så mye mer. Naturlig med sekk med litt ekstra tøy for sikkerhets skyld, og noenlunde bra form for å kunne klare en fottur på ca 6 km i løpet av 5-6 timer. Det blir godt med pauser underveis å ta seg inn på, sier Andersen.

Fyll bilen

For de som vil få med seg gudstjenesten denne dagen, er den lagt til Sandnes bedehus klokken 10, og er ferdig 10.40 slik at man rekker pinsevandringstarten klokken 11. Vandringen både starter og ender ved Sørlandet Feriesenter, og turgeneralen har et par oppfordring å komme med.

– Forsøk å kjøre flere sammen så det ikke blir for mange biler som trenger parkeringsplass. Dessuten er det greit å vite at vi tar kontanter eller Vipps-betaling ved lotteriet, avslutter Torstein Andersen i Søndeled og Risør historielag.

risor-baatsenter-forslag
161015_215x215_irisor_hrbildeler
annonse_Lindal
atletixny
elektro