Kun Morten Røisløand (midt i bildet) er med fra fjorårets konkurranse.

Risør Seilforeningen er tittelforsvarer når årets Seilsportsliga starter opp søndag. Men, det er få som forventer at bragden fra i fjor skal gjenta seg.

Tekst: Tore Myrberg

Det er store utskiftninger på Risørs lag, da Mads og Tomas Mathisen naturlig nok prioriterer 49er i år.

I tillegg til Morten Røisland, som var med fast i fjor, har også Fritz Lundberg, Kim Robin Wintermark og Benedicte Jensen kommet inn på laget.

Målsettingen for Risør er å beholde plassen i Eliteserien, mens man jobber med å bygge opp et miljø for ligaseiling

Norges Seilforbund har kommet med denne pressemeldingen som gir mer innsikt i konkurransen:

Søndag 9. juni årets sesong av seilsportens «fotballserie». Fire runder står for tur, og først ute er Oslo. Der vil seilasene vil foregå og kan følges rett utenfor Aker Brygge Marina.

Norsk Seilsportsliga går løs på sin 4. sesong, og 30 seilforeninger fordelt på to divisjoner er klare til å kjempe om seriepoeng. Fire serierunder skal gjennomføres, og den første foregår i Oslo 9. og 10. juni med Aker Brygge som utgangspunkt. De neste rundene går deretter på Hankø, i Arendal og i Trondheim.

Tittelforsvarer i eliteserien er Risør Seilforening, mens Florø Seilforening, som vant 1. divisjon suverent i 2018, nå skal bryne seg på nivået i eliteserien.

Nye favoritter

Slik det ser ut i forkant av serieåpningen, tegner årets ligasesong til å bli svært åpen. Lagoppstillingen til de fleste foreningene begynner å bli klare, og de røper at flere av topplagene fra 2018 kommer med helt nye seilere.

Basert på tidligere års resultater og lagoppstillingene peker Åsgårdstrand Seilforening seg ut som favoritt i eliteserien, mens nykomlingen Oslofjorden Seilklubb blir en sterk utfordrer i 1. divisjon.

Risør-laget, som vant i 2018, har mistet sine nøkkel-seilere i det tvillingene Mads og Tomas Mathisen har valgt å satse internasjonalt i OL-klassen 49er. Dermed blir det tøft for dem å forsvare fjorårets seriegull.

Korte baner, kompakt format

Seilsportsligaen foregår i båttypen J/70, som er en moderne, planende båt for et mannskap på fire. Fem og fem lag seiler mot hverandre i hvert heat på korte baner. Hver seilas har en varighet på mellom 10 og 15 minutter, og i løpet av en serierunde skal hvert lag gjennomføre inntil 14 seilaser. Vindforholdene bestemmer imidlertid hvor mange heat som til syvende og sist blir gjennomført.

Seilasene foregår umiddelbart utenfor hovedbrygga til Aker Brygge Marina og blir kommentert over høyttalere. Begge dager blir det live-sendinger på seilsportsligaens Facebook-side med start kl 13:30 begge dager. Alle båtene har trackere om bord, og seilasenes utvikling blir grafisk fremstilt på skjerm på Aker Brygge og på nettet på en egen tracking-side.

En førsteplass gir ett poeng, 2. plass to og så videre, og det laget med færrest poeng vinner serierunden.

Oslo først av fire

I alt skal det gjennomføres fire serierunder. Den første går i Oslo 9. og 10. juni. Deretter fortsetter serien på Hankø (22. og 23. juni), i Arendal (17. og 18. august) mens finalen skjer i Trondheim 7. og 8. september.

De fire beste får seile i Europa

I seilsportsligaen er det slik at de fire beste lagene i eliteserien etter at serien er avsluttet, kvalifiserer seg for Sailing Champions League i 2020. Der deltar lag fra hele Europa.
De fire nederste lagene på eliteserietabellen rykker ned i 1. divisjon, mens de fire beste i 1. divisjon rykker opp. De fire dårligste lagene i 1. divisjon må ut i kvalifisering mot eventuelle nye seilforeninger som vil inn i ligasystemet. De fire beste lagene i en slik kvalifisering våren 2020 får plass i 1. divisjon det samme året.

Seilforbundet satser på seilsportsligaen

Norsk Seilsportsliga er et av Norges Seilforbunds satsningsområder. Det er en konkurranse mellom seilforeninger, og etter tre sesonger har ligaen vist seg å ha livets rett. Populariteten er økende. Målsettingen er å etablere seilsportsligaen som «seilernes fotballserie» og at den skal få samme status som alle andre idretters serier.

Hvem som helst kan delta – konkurranseformen krever ikke at deltagerne har egne båter. Dette er noe nytt i norsk seilsport og et ledd i å gjøre det mulig for alle å delta på et kompetitivt nivå. Båtene som benyttes i seilsportsligaen, stilles til disposisjon av arrangøren.

Lagene i eliteserien
• Arendals Seilforening
• Askøy Seilforening
• BI Athletics – BI-studentene
• Bodø Seilforening
• Brevik Seilforening
• Florø Seilforening
• Grimstad Seilforening
• Kongelig Norsk Seilforening
• Larvik Seilforening
• Moss Seilforening
• Ran Seilforening
• Risør Seilforening
• Tønsberg Seilforening
• Ålesunds Seilforening
• Åsgårdstrand Seilforening

Lagene i 1. divisjon
• Asker Seilforening
• Bundefjorden Seilforening
• Horten Seilforening
• Kragerø Seilforening
• Lillesand Seilforening
• Malvik og Stjørdal Seilforening
• Molde Seilforening
• Nesodden Seilforening
• NTNUI
• Oslo Seilofrening
• Oslofjorden Seilklubb
• Sandefjord Seilforening
• Trondhjems Seilforening
• Ulstein Seilforening

risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
161015_215x215_irisor_hrbildeler
atletixny
elektro