Risør torv var fullt av folk som ville ha med seg lanseringen av «En liten åpen by». Og det virket som om et unisont publikum var fornøyde med lanseringen.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Leder for redaksjonskomiteen for boka, Kjell Pihlstrøm, ledet lanseringen fra Risør II. Han kunne foretelle om et prosjekt som er i forkant av tidsskjemaet.

– Risør kommunes bestilte dette verket til byjubileet i 2023. Vi er godt i forkant, sa Pihlstrøm.

Kjell Pihlstrøm leverer over boka til kultursjef Torolf Kroglund og ordfører Per Kristian Lunden.

Risør er veldig by

466 sider med 250 bilder beskriver Risør fra 1873 til 2018. Selv sier forfatter Victor Norman at det fort kunne vært langt flere.

– Det kunne blitt 1000 sider. Og alle de som jeg ikke har tatt med gjør meg vondt, sier Norman.

Under sine tildelte åtte minutter i enetale kom han inne på temaet at Risør er en by.

– Det er veldig by. Vi er den eldste byen på Sørlandet. Risør har vært by siden i hvert fall 1601, trolig før. Og en by som har vært by veldig lenge oppretter en bykultur.

Victor Norman fortalte at det etter hans syn kun er to byer i Norge. En stor og en liten. Den store er Bergen, og den lille er Risør.

En åpen by

Og det er fra denne bykulturen tittelen er kommet på plass. «En liten åpen by» er nettopp det som har kjennetegnet Risør i tidsperioden som er omtalt.

– Om du ser andre steder på Sørlandet sitter folk bak i hagene sine og koser seg. I Risør har man hagene foran huset så man kan snakke med folk som går forbi.

I tillegg har Risør vært åpen for nye ting. Samtidig understreket Norman at Risør er en liten by.

– Folketallet er det samme som for 150 år siden. På uforklarlig vis har vi unngått befolkningsvekst. Vår størst eksport er folk. Det gjør at risørfolk har slektninger over alt.

Tidligere sjefsredaktør i Fædrelandsvennen, Finn Holmer-Hoven, var hentet inn som anmelder.

En av de beste

Til lanseringen hadde man fått tidligere redaktør i Fædrelandsvennen, Finn Holmer-Hoven, til å anmelde boka. Det ga lite grunn til å holde pusten. For rosen kom raskt.

– Dette er en av de beste lokalhistoriske bøker jeg har lest, var hans dom.

Nå blir det spennende å se hvordan salget av bok blir, og de ivrigste fikk kjøpt et eksemplar fra Lindstøl Libris sitt popuputsalg på torvet umiddelbart etter lanseringen.

Boka er gitt ut på Cappelen Damm forlag.

Mange hadde møtt opp til lanseringen onsdag ettermiddag.

Her er ordførerens tale under lanseringen:

Det er med stor glede og ikke minst veldig store forventninger vi i Risør i dag lanserer første del av bokverket om Risørs historie, ”En liten åpen by”, historien om Risør fra 1873 til 2018.

Som dere vet brygger Risør på et byjubileum. Byen blir 300 år i 2023, og det er en anledning til både å se bakover i historien og også se framover.  Vi oppfordres til å lære av historien. Selv om det ikke alltid er den beste anbefalingen, er det uansett veldig nyttig å kunne og lære seg historien.

Vi er takknemlige for at Victor Norman har hatt på seg jobben med å føre bokverket i pennen. Etter noen få minutters undring etter at forfatternavnet ble lansert, har jeg blitt mer og mer overbevist om at forfattervalget var godt og helt riktig. Sett i sammenheng med en svært kompetent redaksjonskomite og faktisk hele Risørs befolkning, som er trukket med i skrivingen gjennom godt besøkte temamøter og en inkluderende kilde-innhenting.

Boken forteller om Risørs vei fra velstående seilskuteby, via fritt fall i 1910, egalitær samling i bånn etterpå og fredelig industriby etter krigen, til dagens vakre småby med postindustriell veksthemming. Den forteller om sjøfolk og utvandrere og kvinnepionérer, om ustyrlige avisredaktører og lavkirkelige opprørere, om teselskaper og avholdskamp, om skjær og seiling og sommergjester – og mye mer. Leser jeg på bokas bakside. Da gleder jeg meg veldig til å lese boka, fra  mitt historiske ståsted som aktør i den ”postindustrielle veksthemming”

161015_215x215_irisor_hrbildeler
risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
atletixny
elektro