Svein Schøgren

Svein Schøgren er prostidiakon i Aust-Nedenes prosti, og skriver ukentlige refleksjoner hos iRisør.no.

Har du en Drøm?

Alle drømmer. Vi kan fabulere og glede oss de sekundene drømmen er der, men de færreste går i oppfyllelse. Mange kommer til den erkjennelsen i livets innspurt. Likevel har drømmene båret dem gjennom de vanskeligste passasjene i livet. «Bare jeg kommer opp denne motbakken, så skal noe vidunderlig skje». Enkelte drømmer kan vi selv påvirke, så de blir virkelige. Men, uansett hvor godt vi planlegger, så har vi ikke full kontroll. Hvis vi skal ha et godt liv må vi godta at livet har sine begrensninger. Vi lever på lånt og kostbar tid. Det eneste vi vet helt sikkert, er at vi lever her og nå.

Drømmen om å komme hjem

Folk har ulike grunner til å emigrere fra hjembyen sin. Noen til USA, andre bare til Arendal. Mange drømmer om å komme hjem en dag. Tom Tellepsen hadde lykkes godt i livet «over there», men må ha vært stolt av barndomsbyen, siden arvingene donerte penger til en kanal. For andre er det å komme hjem det siste de drømmer om, fordi minnene derfra har blitt til mareritt. Likevel. Det å høre til et sted kan være et viktig fundament i et godt liv. Derfor blir mange boende, uansett hvordan oppveksten var.

Langtvekkistan

Donald Duck reiser til «Langtvekkistan», når han har tryna skikkelig. Gjerne med en illsinna onkel Skrue hakk i hæl. Det er fristende å dra dit, når en har kommet skeivt ut på hoppet og er mislykka med det meste. Likevel tar mange belastningen ved å møte fordømmende blikk og hviskende tunger. Fordi det er viktig å høre til et sted. Hvis den som har trådd feil i livet, skal klare å starte på nytt igjen, krever det også noe av de rundt. Det er lett å bidra til at bygdedyret våkner til liv. «Visste du det ikke? Ikke si det til noen, men nå skal du høre..» Fjæra blir lett til en hel hønsegård. Å hjelpe en person i gang igjen, betyr ikke å godta eller tilgi handlingene. Det handler om å vise medmenneskelighet. Det er å innse at det kunne vært meg, eller noen jeg er glad i, som har feila så grundig.

Røtter i god jord

En rotløs sjel leter kanskje hele livet for å finne ro. Det kan føre til utbrenthet, rus og andre sykdommer. En plante uten røtter, visner fort og dør. Årsaken til rotløsheten kan være mange. Kanskje ble røttene revet opp allerede ved fødselen, eller du valgte det selv senere i livet. Historien kan ikke endres, den må vi bare forsone oss med. Det kan være vanskelig, når du haler og drar i fortidas tråder og finner ut at det ikke nødvendigvis var gull i den andre enden. Plutselig innser vi at timeglasset begynner å tømmes og vi vil gjerne gjøre det optimale av tida som gjenstår. Noen valg er det for seint å endre på, men det er aldri for seint å sette seg nye mål. Det er alltid tid for å gjøre noe ut av dagen i dag. For min del var det bra å komme tilbake til røttene i Tvedestrand. Det er gildt å vandre i de idylliske gatene og la minnene få leve. Jeg gleder meg over å kunne nikke til høyre og venstre, fordi jeg har sett ansiktene før. Ofte skjønner jeg litt seint at de ikke kjenner meg, fordi det var faren eller bestefaren jeg vokste opp med. Karsten Isaksen sa en gang at “Ingen blir voksen før de har hatt årsoppgjør over sin barndom.” Har du et lignende livsprosjekt, ønsker jeg deg lykke og hell. Kanskje det er tida for å vende nesa hjemover. Eller kanskje du innser at dine røtter fint kan slå rot et annet sted. Noen planter har lettere for det enn andre. Det er bare du som har det svaret. Håper du får en fin ferietid. En perfekt anledning til å vandre på gjengrodde stier. Ta gjerne med noen strofer av Jørn Hoel; «Har en drøm». Han kommer forresten til Tvedestrand i sommer, med sang og fiskesuppe. (Den er sikkert ikke så god som min – men ikke fortell han det.)

Svein Schøgren, prostidiakon

Har en drøm Har en drøm om å høre tel
I en hverdag taus og grå
Har en drøm om at alt æ vil
finne en vei å gå
Snart stiger sol et sted i øst
alt vil være som det en gang va
Men det finnes ei fattig trøst
Drømmen du alltid bar

Et døgn går forbi
Du lever på lånt og kostbar tid
Mens et hjerte slår
og dagan går og går

Har en drøm om et ainna land
og en lengsel øm og stor
Har en drøm som e skrift i sand
Skreven med store ord
Snart stiger sol et sted i øst Og en verden venter kald og klar
Men det finnes ei fattig trøst
Drømmen du alltid bar

161015_215x215_irisor_hrbildeler
annonse_Lindal
risor-baatsenter-forslag
atletixny
elektro