Her er hilsningstalen ordfører Per Kristian Lunden holdt under åpningen av årets Villvinmarked i Risør.

Foto: Knut Erik Liane

Hilsningstale

Det er en stor glede å kunne ønske gjester fra fjern og nær samt kunsthåndverkere fra hele Norden velkommen til nok et solfylt Villvin Kunsthåndverksmarked. Jeg kjenner forventningene til en fin og begivenhetsrik helg på og rundt Torvet her i Risør.

Villvin Kunsthåndverksmarked feirer 40-årsjubileum i år og er dermed den eldste og mest tradisjonsrike av Risørs tre store sommerfestivaler. Mange av dere har vært på mange – veldig mange – Villvin-markeder, og dere kommer tilbake til noe gjenkjennelig og noe nytt. Men rammen rundt – stemningen her i Risørs bysentrum – er den samme.

Ved et jubileum er det grunn til å se bakover i historien. Det skal ikke jeg gjøre, men bare henvise til den fine, nye boka om markedet og Villvin som Sunniva Haugen Breidvik har skrevet. Sunniva er et ”Villvin-barn”, men har holdt riktig distanse til egne familiemedlemmer og venner samtidig som hun har en innsikt få andre kunne ha. Jeg viser også til vår nye byhistorie ”En liten åpen by” der forfatter Victor Norman gir Villvin bred omtale i gjennomgangen av vår etterkrigshistorie. Normans bok er forresten også blitt veldig bra, trass i (eller delvis på grunn av) at han er i nær familien med flere av hovedpersonene i Risørs historie. Han har også funnet den gode balansen mellom distanse og nærhet. Jeg tror faktisk vi må legge inn som en forutsetning at historiebøker om Risør heretter må skrives av familiemedlemmer. (Smilefjes). Vel og merke med evne til distanse og god analyse. Uansett, gratulerer Sunniva og Villvin med en fin jubileumsbok!

Et jubileum gir også muligheter til å se framover. Også her er jeg optimist. Det er noe veldig tidløst over det skapende arbeidet med materialer som leire, tre, tekstil og ulike metaller. I det tidløse gis også muligheter til å sette tidens og tidsåndens nøyaktige spor; fra en idé, en opplevelse, en estetisk eller politisk kommentar og ikke minst et mangfold av følelser. Jeg har derfor stor tro på framtida til Villvins Kunsthåndverkmarked. 40 år er bare en begynnelse!

Igjen, velkommen til Risør og lykke til med årets marked!