Sørfjorden Cruise Line er noe helt for seg selv. Med kun ett cruise i året, legges lista høyt for de få utvalgte som er med på moroa.

Tekst og foto: Tore Myrberg

I år har de faktisk jubileum, vennegjengen fra barndommen i Trondalen. I 25 år har de feiret sitt vennskap med en årlig tur i lokalt farvann.

– Vi har holdt på samme tradisjon gjennom alle årene. Etter mottakelse i båten til rederen kjørte vi ut i Østebøbukta. Der avholdt vi generalforsamling, spiste reker, badet og tok en Underberger, forteller Arild Mathisen.

Fra venstre: båtsmann Arild Mathisen, overstyrmann Egil Trondal, stuert Arne Kristian Solstad, fyrbøter Reidar Mathisen, reder Øystein Frøyna og chief (maskinsjef) Egil Østebømyr.

Middag i en arbeidsbåt

Deretter gikk turen videre for å avholde en fast minnestund.

– Vi drar hvert år inn i Trondalsbukta hvor gamle «Svanen» til min far ligger på bunn. Der avholdt vi den tradisjonelle minnestunden over den gamle trebåten, før vi kom inn hit, sier Mathisen på en mellomstopp i Buvika.

To av de seks gjenværende offiserene i Sørfjorden Cruise Line hadde som vanlig ansvaret for å organisere en middag, og vennegjengen har gjennom årene opplevd mye forskjellig.

– Denne gangen har vi hentet inn Arvid Sollie med arbeidsbåt, hvor det er dekket bord slik at vi kan spise middagen der, sier Mathisen.

Pent pyntet til fest.

Nytter ikke juge

Kriteriet for opptak i offiserklubben går på å ha vokst opp i Trondalen innenfor en snever tidsperiode. Opprinnelig var de noe flere med på turene, men selv om et par har gått bort er det ikke snakk om å hente inn nye offiserer til å være med.

– Dette er en gjeng hvor alle kjenner alle så godt at det ikke engang nytter å juge når vi forteller historier fra gamle dager. Alle vet hvor mange kjærester du hadde og slike ting.

Noen vil kanskje si at det er godt gjort, da hele gjengen er fra 70 til 75 år. Da de var barn føltes det som «tre generasjoner».

– Den gang, ja! Nå er vi jo like gamle. Og med årene som går har vi fått en tilhørighet og et fantastisk vennskap som varmer, sier Reidar Mathisen.

HVert år er det cruise med båten til Øystein Frøyna.

Kvalifisert mannskap

Det med at alle har en offisertittel føles som greit når man jo har båttur som fast element. Hvor reelle de er, kan imidlertid diskuteres.

– Det er jo bare titler. Men, vi kan ikke kjøre med mannskap som ikke er kvalifisert, sier Egil Østebømyr.

Han er eldst i gjengen, men det handler bare om måneder. En ting som er sikkert, er at Sørfjordens Cruise Lines eneste cruise i løpet av året er viktig for både ham og de andre.

– Det betyr mye at vi gamle kompiser fra barndommen kan møtes hvert år. Det går i de samme historiene hver gang, og sjeldent noe nytt, sier han.

Bekvemmelighetene om bord ligger i det gode selskapet.

Kjører på

Uansett er det ingen som har planer om å gi seg. Dette til tross for at de også har tid til litt alvor innimellom all skjemtingen.

– Det går mye i humoristiske ting og grove historier. Men, vi snakker også om det tunge, vanskelige om at vi en gang skal skilles. Samtidig er vi klar på at vi skal nyte at det er nå vi er her, sier Reidar Mathisen.

Og en ønskes et lengre liv enn alle de andre.

– Jeg håper Øystein lever lengst, for det er han som eier båten, avslutter Arild Mathisen.

Det ser unektelig litt merkelig ut der Sørfjorden Cruise Line drar avgårde fra Buvika.
risor-baatsenter-forslag
161015_215x215_irisor_hrbildeler
annonse_Lindal
atletixny
elektro