Risørfolk og risørpatrioter i ledende stillinger i bedrifter og organisasjoner har noe å lære av generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet.

Tekst og foto: Tore Myrberg

For Olimb Norman er det helt naturlig å være bevisst på å bruke Risør som destinasjon for både kurs og andre samlinger. Slik som under Arendalsuka, hvor en stor delegasjon fra forbundet er på besøk i den hvite by.

– Det er 54 tilreisende fra oss som benytter Risør som base, også bruker vi innleid buss fram og tilbake til Arendal. Det betyr at vi har fylt opp Risør Hotel og halve Det Lille Hotel, og vi har også hatt et arrangement med ordførerduell i Sportsbaren hvor det også var med personer fra Risør, sier Olimb Norman.

Mer hyggelig enn viktig

Dette er langt fra først gang risørmannen trekker med seg folk til Risør for arrangement eller kurs.

– Jeg gjør det mer fordi det er hyggelig enn viktig. Hyggelig fordi jeg vet at opplevelsen av Risør vil være positiv for den enkelte . Men for reiselivet, utelivsbransjen og butikkene er det viktig. Og da er det viktig for meg også.

Flere av de som er tilknyttet forbundet som er med på Arendalsuka, og som pendler fra Risør de dagene det varer, har vært med på dette tidligere. Og tilbakemeldingene på å kunne ha tilhold i Risør mellom «slagene», er utelukkende gode.

– Jeg har ikke hørt fra noen at de ikke vil komme tilbake. De fullroser byen, roen og stemningen. Jeg er rimelig sikker på at alle som er med synes det er deilig å komme tilbake fra kaoset i Arendal. For det er fantastisk moro i Arendal under Arendalsuka, men du verden for et kaos, sier Olimb Norman.

Med egen buss til Arendal, passer det godt å hvile i Risør mellom slagene. Foto: Trond Nedrebø

Et godt eksempel

Nå er selvsagt ikke generalsekretæren i Pensjonistforbundet alene om å få med seg folk til Risør. Likevel er han et klart eksempel til etterfølgelse.

– Mange før meg har gjort det så det er ikke noe nytt, men jeg har ihvertfall bevist overfor meg selv og mange at Risør definitivt ikke er utenfor allfarvei når det gjelder å trekke folk til kommunen for kurs og konferansen. Jeg har vel hatt opp mot 500 kurs- og konferansedeltakere i Risør de siste fire årene.

Det gir en effekt for mange i en by på Risørs størrelse.

– Hotellene fylles opp, restaurantene nyter godt av det og handelstanden får forhåpentligvis noe ut av det. Ofte kommer de med tog til Gjerstad. Så setter vi opp buss derfra. Det fungerer helt fint. Så oppfordringen er til andre patrioter: Legg et seminar eller to hit hvert år. Bruk Risør By som kontaktpunkt for å sjekke ut mulighetene.

Tilbyr noe unikt

Og det er ikke bare for å være patrioter at Olimb Norman mener man burde trekke med seg samlinger til Risør. Det tilfører muligheter man ikke finner på en del av de store konferansehotellene.

– Samlinger på hotell kan være drepen! I Risør kan du bruke hele byen. Hotellene som overnatting, restaurantene som spisested (gjerne fordel lunsj ett sted og middag et annet sted). Rådhuset kan brukes som konferansefasilitet. På fritiden kan det legges opp tur til Akvariet, vektervandring, tur i Urheia etc. Ta hele kommunen i bruk.

Pensjonistforbundet har faktisk opplevd at et kurs de hadde problemer med å fylle på Gardermoen plutselig fikk venteliste da det ble flyttet til Risør.

– Husk at veldig mange av dem som er på samlinger er det flere ganger gjennom året. De ønsker noe eget, avslutter Harald Olimb Norman.

Med hjerte for Risør

Det at Olimb Norman ikke er alene som risørpatriot om å trekke samlinger til Risør, var iRisør så vidt innom da vi skrev en sak om Jochen Schweizer, som på tysk tv hadde en serie hvor finalen ble spilt inn i Risør. Schweizer har hytte i risørskjærgården, og ønsket at finalen på tv-serien skulle legges til Risør.

Finalen ble nylig vist på tysk tv, med nesten to timer med flotte bilder fra Risør.

I tillegg sa Schweizer til iRisør at han neste år tar med lederne i sitt konsern til Risør for en samling.

Les saken vi skrev om tv-serien her:

Topp Risør-reklame til 10 millioner tyskere