Svein Schøgren

Svein Schøgren er prostidiakon i Aust-Nedenes prosti, og skriver jevnlig refleksjoner hos iRisør.no.

En sommer er over…

Når høstværet slår til, rett etter tropenatta, blir det skikkelig ufyselig. De varmeste dagene er over for i år. Sommeren kom en dag, men den forsvant fortere enn vi hadde tenkt.

Barndommens sommer

Heldigvis er vi programmert til å huske det positive. Sommerne var endeløse og sorgløse. Myggstikk, solbrente rygger og bading fra morgen til kveld. Små krabbebarn ble lurt på snøret og opp i bøtta, for så å hives ut igjen. Stekt makrell og rabarbragrøt, med sukker og melk. Familieplukking av jordbær og blåbærtur til Vegårshei. De første svømmetaka ble tatt i Mjåvann, eller på Furuholmen.

Nå kan du gå høsten i møte med nylada batterier. Kanskje du har noen glade festivaldager, med sjø- og solbad å se tilbake på. Litt trist for at ferien er over, for nå venter tidsklemma og hverdagslivets krav.

Eller du er letta over at bobla med sommerlykke endelig er over for i år. Greit nok med ferie for den som har noen å feriere med, eller penger å feriere for. Men, mange har ikke den luksusen. Kanskje du hadde det en gang, men sykdom, samlivsbrudd eller andre hendelser har endra på det.

Gi meg en vanlig hverdag

En mann i sin beste alder hadde mista kona. «Jeg savner de vanlige hverdagene», sa han. Sånn kan det være, når sorg og tap skygger for solskinnsdagene. Når nettene blir lange fordi en ikke får sove og bekymringene for framtida setter seg som harde knuter i kroppen. Da kan en tenke – hvor ble de vanlige hverdagene av.

Hvis du bærer en byrde av sorg, så kan det være hjelp i å snakke med en du har tillitt til. Mange finner hjelp i samtalegrupper, der de kan møte andre, som går i liknende landskap. Ta gjerne kontakt med diakonen, så tar vi en prat om den muligheten.

Manda morra blues

Er du klar for å starte på høstens oppgaver, så nyt din morgenkaffe og smør nista med glede. Lytt gjerne til Stein Ove Bergs vise, «Manda morra blues». Ikke en gla`sang, men en sang med vemodige drag. Likevel en hyllest til det å være frisk. En hyllest til det å ha en jobb og vite at en er med i et fellesskap.

Hvis helsa eller arbeidsledighet hindrer deg i å ha en jobb å gå til, så husk at du er verdifull for den du er og ikke for hva du gjør. Det finnes også muligheter for frivillig innsats. Da kan du bidra med din erfaring og dine evner. Det er vinn-vinn for alle parter.

Tenne lys i mørket

Dersom du ikke orker noe annet, så bruk telefonen som arbeidsredskap. Grav i minneboka etter lysglimt på de gråeste høstdagene. Plutselig dukker en gild badetur frem fra glemselen, eller noe annet hyggelig som du gjorde, sammen med en venn. Ring og minn han på det. Kanskje det å høre din stemme etter lang tid, var det han trengte i dag. Da tenner du lys i høstmørket for dere begge.

Og husk, sommeren kommer snart igjen…

Svein Schøgren