Det å endre livsstil kan være vanskelig, men heldigvis finnes det hjelp å få. Frisklivssentralen kan hjelpe deg med nettopp dette.

Tekst og foto: Knut Erik Liane

Risør Frisklivssentral tilbyr hjelp med endringer av kosthold, komme igang med trening eller å slutte med røyking.

– Vi er forebyggende helsetjeneste. Det betyr at man kan få hjelp til å endre livsstil før man er blitt syk, eller hvis man akkurat har fått en sykdom. For eksempel hvis man nettopp har fått høyt blodtrykk eller diabetes type 2, sier fysioterapeut og koordinator for Frisklivssentralen, Christine Sønningdal.

Faste tilbud

På Frydenborgsenteret tilbyr Frisklivssentralen treningsgruppe og yogagruppe en gang i uken.

– Treningsgruppen passer for utrente som trenger litt drahjelp for å komme i gang. Yogagruppen passer også for de som ikke har prøvd yoga før. Den er veldig bra for de som sliter med stress, spesielt da man lærer pustetekniker som kan virke stressdempende.

Før du blir med på en treningsgruppe blir det satt opp til et lite møte der du og en fra Frisklivssentralen tar en prat og finner ut av hva som driver en til å ha en god livsstil.

– Vi bruker en metode som heter «motiverende intervju». Det er en metode der man blir klar over sine egne motivasjoner. Noe som er et viktig hjelpemiddel til å holde seg til en god livsstil.

Skjer utover høsten

Frisklivssentralen skal ha to til tre temakvelder om kosthold og fysisk aktivitet utover høsten.

– Dette er gratis å bli med på og det er snakk om ett dagskurs på ettermiddag/kveldstid slik at vi kan få med flere.

Det kommer ett nytt tilbud for eldre som føler at de ikke er spreke nok til å gå i lag og foreninger lenger.

– Tilbudet heter «sterk og stødig», som er treningsgrupper for eldre med ustøhet. Instruktører er nå på kurs og starter opp så fort de lar seg gjøre. Sterk og stødig blir styrketrening på dagtid i gymsalen her på Frydenborgsenteret.

Det var meningen at det skulle holdes et kurs i mestring av belastning nå til høsten, men, det har de måttet avlyse.

– Vi skal gjøre vårt beste til å få det til ved juletider istedenfor. Det vil da komme annonser og mer informasjon om det da, avslutter Christine Kåsin Sønningdal.

For mer informasjon om hva Frisklivssentralen kan hjelpe med har Christine funnet fram denne linken.