Både Mirjam og Barbro Raen Thomassen har stilt ut en rekke ganger, og også i samme utstilling. Men, det er første gangen det er kun de to sammen.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Det er en lys utstilling som åpner i Risør Kunstpark i morgen, noe man merker allerede gjennom tittelen på det hele.

– Den heter «Komposisjoner i hvitt». Så selv om vi jobber i forskjellige materialer, jobber vi likevel litt i samme språk og uttrykk, forteller Mirjam Raen Thomassen til iRisør.no.

Lys gjennom alabast

Lyset er en viktig faktor i det hele. Barbro har for eksempel skulpturer i alabast som lyset kommer igjennom. Inspirasjonen til utformingen har hun hentet fra stranden.

– Om du går på en strand i Norge eller Danmark, kommer du ofte hjem med lommene fulle av stein. Det gjør i hvert fall jeg. Så forstørre jeg de opp.

Hun blir aldri lei av å finne perfekte formet steiner, slipt gjennom en evighet for å få sitt utseende.

– Jeg ble så fascinert av disse bitte små formene som dukket opp i sanden. Så slipte og fine.

Stedsspesifikke verk

Mirjam på sin side leker med lerret og lys i det hun selv blant annet beskriver som serieverker med lerret.

– Det er maleriske verker som har stesspesifikk forankring i Risør Kunstpark sine lokaler. Mine verk er laget til denne utstillingen, men tanke på hvordan lyset er i forhold til bygningsmassen.

Det igjen har gjort monteringsarbeidet til en spennende uke.

– For meg er det noe spesielt med å jobbe på stedet mens utstillingen monteres. Men, jeg er spent på hvordan utstillingen kommer i dialog med de som kommer. Får den kontakt, sier hun spørrende.

Marius Martinussen stiller ut i prosjektrommet.

Fra fylket

Litt ekstra morsomt er det for de to at dette er en utstilling i fylket de selv tilhører. Barbro er fra Birkenes og Mirjam fra Lillesand.

– Det er spennende å stille ut i egen region, sier Mirjam, og får støtte fra moren.

– Det er en skulptur som ikke er kommet ennå (dette var tirsdag red. anm.). Det er en mindre versjon av en stor stein som står i Venezia. Pepperkornet som jeg viser på European Cultural Centre´s biennaleutstilling. Det å ha en liten versjon her, knytter det regionale til ut i verden, sier Barbro.

I tillegg til duoens utstilling i hovedgalleriet, er det også åpning av utstillingen med Marius Martinussen i prosjektrommet.

– Han er en kunstner som opprinnelig kommer fra Arendal, og som har utsmykking i det nye Helsehuset I4helse ved UiA. Utstillingen hans i vårt prosjektrom er absolutt noe man må få med seg, sier Arnfinn Haugen.