Lørdag sto de to største favorittene til ordførerjobben, Kai Strat (H) og Per Kristian Lunden (Ap), på torvet i Risør og forsøkte å sanke de siste stemmene foran kommunevalget.

Tekst og foto: Tore Myrberg

De politiske partiene i Risør har blitt enige om at valgkampen ble avsluttet lørdag. I dag og i morgen er stemmelokalene åpne, og spådommer, meningsmålinger og drømmer skal omgjøres til fakta.

– Det blir veldig spennende, sier både Lunden og Strat, samtidig som de er klare på at de har et sterkt ønske om å lede an politikken i Risør de neste fire årene.

Har fått fram skillet

Det er mange partier i Risør som har ordførerkandidater, men realistisk er det Strat og Lunden det står mellom. Og nettopp ordførerduellen er en av tingene som kan være med å avgjøre. Av andre saker er kanskje boplikten og om man synes man har det godt i Risør eller om man trenger en ny kurs de viktigste.

– Det har kanskje også gått litt på dette med by og land for noen, men du er nok innenfor med de punktene. Ellers er det viktig at vi lover en solid satsing på miljø og klima. Og vi fortsetter satsingen på kunst og kultur. Der kan det være litt ulikt mellom partiene, sier Lunden (Ap).

Strat (H) på sin side sier de har hatt fokus på å være tydelige på sakene de går ut med, og at det er fire saker han tror Høyre scorer på.

– Vi har samlet den borgerlige siden med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet, det å skape nye arbeidsplasser har blitt en snakkis, Hasalen viser skillet og har gitt oss mange tilbakemeldinger, samt sentrumsflytting av administrasjonen, sier Strat.

Mye enighet også

Kai Strat er samtidig også klar på at ting går videre i begge leirene også etter mandag.

– Valgkampen har vist at vi er enige om noen ting. Slik som svømmebasseng  og sentrumsnært parkeringsanlegg. Så det kommer noe godt ut av en valgkamp også.

Dessuten er det bra med fokus på politikk, slik at man får en god valgdeltagelse.

– Det er jo veldig mange som har forhåndsstemt også her i Risør. Ellers føler vi at vi har fått vist oss fra en positiv side. Mange har stått på, og det er godt å ha en så god liste i ryggen som det jeg har, sier Per Kristian Lunden.

Midten kan avgjøre

Det som veldig fort kan bli en reell situasjon når resultatet er klart, er at ingen av de rene blokkene sitter med flertall. Høyre har allerede vært i samtaler med både Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, mens Arbeiderpartiet har avtalt samtaler etter valget.

– Om vi kommer i en slik situasjon vil vi snakke med begge sidene. De siste fire årene har vi vært i et valgteknisk samarbeid, men bestemt oss fra sak til sak. Det kan det være også vil skje videre, sier KrFs Lill Jorunn Bredal Larsen.

Hvem som skal få flertallet er uansett opp til velgerne. Dette er stedene og tidene du kan stemme i Risør kommune:

Søndag 8. september 16 – 20
Mandag 9. september 10 – 20
Risørhuset (biblioteket) – Hope Skole (gymsalen) – Søndeled skole (biblioteket)

Du må være folkeregistrert i Risør kommune pr. 30. juni 2019. Det er valgfritt hvilket av stemmelokalene du benytter. Husk valgkort og legitimasjon.