Per Kristian Lunden og Jens Høibø. Foto: Tore Myrberg

Risør Arbeiderparti gikk tilbake hele 10,5 prosent på årets valg. Ordfører Per Kristian Lunden er likevel ikke overrasket.

Tekst og foto: Tore Myrberg

For en god del av tilbakegangen kan forklares forholdsvis enkelt. Arbeiderpartiet fikk flere nye bystyrerepresentanter da Rødt ikke stilte liste ved forrige valg. For neste periode er gruppa redusert fra 13 til 9.

– Vi visste vi måtte gi tilbake stemmer til Rødt, men hadde nok håpet på ti mandater. Samtidig er ni en stor og fin gruppe, sier Lunden.

Venter på endelig resultat

Nå blir spørsmålet for Arbeiderpartiet hva som må til for at både KrF og Senterpartiet skal velge å gå for Lunden som ordfører i fire nye år.

– Det har jeg et håp om at vi får til. Vi har jo samarbeidet fram til nå, og det har fungert bra. Og det skal jo en fintelling til, så vi vet ikke helt hvordan marginene blir.

Lunden er klar på at man i en dialog med samarbeidspartnere må være villig til å komme disse i møte. Slik som med Senterpartiets krav om folkeavstemning før en eventuell kommunesammenslåing.

– Det må vi ta i forhandlingene. Samtidig er det noe vi kan leve med.

Kan ofre varaordføreren

Også når det gjelder posisjoner, har Arbeiderpartiet noe å friste med. Kanskje til og med varaordførerstillingen.

– Det ligger makt i å være på vippen, så slike ting må vi snakke om. Og i de samtalene må jo også Rødt være med. Det kan jo også være andre posisjoner, slik som utvalgsleder. Det som er klart, er at ordførerjobben gir vi ikke fra oss.

Uansett er det spennende tider man går inn i.

– Det blir spennende å se hva som kommer nå. Men, jeg må få gratulerer Høyre med et godt valg. Kai har gjort en kjempejobb. Også er det veldig gledelig med den økte valgdeltakelsen (66,4 prosent red.anm.). Den tyder på at alle har fått flere til å stemme, og det er positivt, avslutter Per Kristian Lunden.