Viktor Hauge (Sp).

To av partiene som hver for seg har færrest med i det kommende bystyret, sitter med all makt i valget på hvem som skal være ordfører.

Tekst: Tore Myrberg

Slik tallene ser ut etter den manuelle tellingen i Risør vil Arbeiderpartiet og Rødt få 12 mandater, mens Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet får 14. Dermed vil Kristelig Folkeparti med en og Senterpartiet med to representanter i bystyret sitte i vippeposisjon.

– Vi har allerede snakket løst med begge sider, og har av prinsipp ventet på valgresultatet. Nå skal vi ha et møte internt i dag (mandag), og ser at vi har et godt utgangspunkt for forhandlinger, sier Viktor Hauge i Senterpartiet til iRisør.no.

Krever folkeavstemming

Med makten til å avgjøre ordførerduellen går de inn i samtalene med et klart ultimatum.

– Vi kommer til å kreve at en eventuell kommunesammenslåing skal foregå ved folkeavstemming. Og vi vet jo at Regjeringen fortsatt vil presse på for sammenslåing. Ut over det snakker vi primært om å inngå et valgteknisk samarbeid, sier Hauge.

Kanskje i løppet av uken

Han er ikke overrasket over at Senterpartiet dobler sin tilstedeværelse i bystyret neste periode.

– Vi regnet med to, og det er vi fornøyde med. Sist gang manglet vi 18 stemmer, og vi fikk nok litt drahjelp denne gangen av den nasjonale framgangen.

Når det vil bli klart hvor Senterpartiet havner i samarbeid, regner han med er klart i løpet av uken.

– Tradisjonelt er dette klart onsdag, torsdag eller fredag, sier Viktor Hauge.