Harald Lindstøl. Foto: Thomas Østerholt.

Det blir forfattermøte med Fartein Horgar på biblioteket onsdag kveld om en spennende periode i norsk sjøfartshistorie, seilskute og kolonitiden.

Tekst og foto: Thomas Østerholt

Horgar har skrevet veldig mange bøker tidligere om ganske mye forskjellig. Forfatteren har skrevet både dikt, romaner, barnebøker og faktabøker,  blant annet en bok om dykkersteder langs norskekysten.

– Nå har han begynt på en serie som skal bli fem historiske romaner om de dansknorske koloniene i danske Vest-India. Den kom med slavehandel og er en del av vår historie som vi kanskje ikke kjenner så mye til, sier Harald Lindstøl hos Lindstøl Libris.

Lokal tilknytning

Det som er ekstra spennende, er at en del av historien jo kan knyttes til Aust-Agder. Ett eksempel på den type trekanthandel som foregikk var jo Fredensborg som var et  slaveskip som for mange hundre år siden gikk på grunn utenfor Tromøy ved Arendal. Det ble jo funnet av noen dykkere for mange år siden, og det er jo en utstilling på Kuben t i Arendal der det er noen gjenstander fra skipet.

– Så vi kjenner litt til den historien her men kanskje ikke så mye og det er jo en viktig, litt mørk del, av vår historie som fortjener å få litt mer oppmerksomhet.

Viktig samarbeid

Lindstøl Libris har et samarbeid med Risør Bibliotek om å holde forfattermøte i Litteraturrommet på biblioteket.

– Det gjør vi fordi vi vil gjerne øke leselysten blant folk. Jeg tenker at når man får besøk av forfattere så er det mange som kommer. Ofte blir de inspirert til å lese mer av de forfatterne som er der.

I tillegg til å bli mer kjent med forfatterne som er på besøk, er det mange som benytter anledningen til å kjøpe de aktuelle bøkene.

– Her har folk har mulighet til å få signerte bøker. Og det hele er positivt både for oss og biblioteket. Det handler om å skape leseglede. Og risørfolk er veldig flinke til å komme på slike arrangementer, avslutter Harald Lindstøl.