Per Erik Moen er langt over middels opptatt av fotball, og synes banen på Kjempesteinsmyra burde få nytt navn.

Erik Mykland stadion?

I Amsterdam har de Johan Cruijff ArenA. I Belfast lander du på George Best City Airport. Jeg mener Risør bør vurdere å skifte ut navnet Kjempesteinsmyra med Erik Mykland stadion. Det fortjener «Myggen» med sine 78 landskamper. Og det fortjener Risør by.

Per Erik Moen

Er det å ta av å sammenligne Erik Mykland med Cruyff og Best?

Kanskje, for de er blant tidenes aller beste fotballspillere. Men for Norge, og ikke minst for byen Risør, er sammenligningen relevant.

Kjempesteinsmyra sto ferdig i 1973, to år etter at byens aller største idrettshelt ble født. Mange har sikkert et kjært forhold til navnet på anlegget, alle har jo enten spilt der eller vært der som tilskuere.

Og selv om jeg er innflytter, så håper jeg ikke forslaget eller et eventuelt navneskifte vil føre folk ut i dype depresjoner. Da tror da medisinen vil være å google Erik Mykland.

Da ser man at byens store sønn virkelig satte sin hjemby på kartet – nasjonalt og internasjonalt.

Hans unike forståelse for spillet, hans store talent, førte ham bort fra Kjempesteinsmyra og Risør i ung alder. Mesteparten av karrieren ble tilbrakt i Start. Først i en periode på 90-tallet, deretter da han gjorde comeback i 2009. I mellomtiden spilte han for Utrecht, Linz, Panathinaikos, 1860 München og FC København.

Var Erik skadefri og klar, så var han et av de første navnene landslagssjef Egil «Drillo» Olsen førte opp på lagoppstillingen. Og det i en tid da Norge var bedre i fotball enn noen gang før og etter. Vi ble i en kort periode rangert som verdens nest beste landslag på FIFA-rankingen!

Mykland var med på de virkelig store oppturene for Norge, deltok i VM-sluttspillene i 1994 og 1998, og i EM i år 2000, det siste mesterskapet Norge har deltatt i.

Om «Myggen», sies det at der ballen var, der var han. Spilleforståelsen var genial. Det var først og fremst evnen til å «lese spillet» som ført ham så langt.

I moderne tid; hvem fra Risør har satt byen mer på kartet, nasjonalt og internasjonalt?

Hvem har betydd mer for spillet fotball her i byen enn «Myggen»?

I dag kommer han til Kjempesteinsmyra som trener for Starts G-16, og skal møte Odd. «Myggen» elsker fotball, og hvem vet hvor hans trener- karriere vil bringe ham i årene som kommer..

I 2026 er det 100 års-jubileum for Risør Fotballklubb. Da, og helst lenge før det, bør banen hete Erik Mykland stadion.