Nesten halvparten av de spurte i Risør bekymrer seg for familie og venners drikking. Elin Evensen mener det er på tide å bryte tabuene.

Pressemelding fra Av- og til

Alkoholavhengighet og skadelig bruk av alkohol er et stort problem, og angår svært mange. Nå viser en ny undersøkelse at hele 45 prosent i Risør har vært bekymret for at en venn eller et familiemedlem er i ferd med å utvikle et alkoholproblem.

Tallet kommer frem i en undersøkelse Ipsos har gjennomført for alkovettorganisasjonen Av-og-til.

– Mange synes det er vanskelig å ta opp temaer som alkohol og psykisk helse. Vi oppfordrer folk til å bli med på å bryte tabuene. Er du urolig for en du er glad i, er det viktig å ta grep og vise at du bryr deg, sier Elin Evensen, Av-og-til-koordinator i Risør kommune.

Snakk om elefanten i rommet

Elin Evensen får støtte av generalsekretæren i Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud.

– Jeg tror mange går rundt og er bekymret uten at de tar tak i det. Hvis du likevel våger å ta praten, kan det hjelpe den det gjelder til å bli mer bevisst på egen drikking. Det å snakke om elefanten i rommet kan gjøre at vedkommende tenker seg om en ekstra gang, sier hun.

I en slik type samtale er det essensielt å vise omtanke for personen det angår, de færreste ønsker å drikke så mye at det blir ubehagelig for andre.

– Om det ikke får vedkommende «på rett kjøl» med en gang, så kan det å forstå at andre har lagt merke til drikkingen, være en dytt i riktig retning for å ta tak i situasjonen. Det er mange som drikker for mye som har skjøvet nettopp den tanken langt bak i hodet, sier Randi Hagen Eriksrud.

Gi tid, ikke vin

Det er også andre ting man kan være bevisst på, for eksempel å være sosial uten alkohol og å unngå drikkesituasjoner når man møtes.

– Du kan la være å bygge opp om et skadelig drikkemønster ved å ta noen enkle grep. Kort sagt; Gi tid, ikke vin. Vær bevisst på å ikke legge opp til at dere skal drikke når dere møtes. Gjør heller noe annet hyggelig sammen, sier Elin Evensen i Risør.

Av-og-til-kommunen Risør markerer verdensdagen for psykisk helse den 10. oktober, som i år har slagordet «Gi tid».

Om undersøkelsen:

Har du noen gang vært bekymret for at en venn eller et familiemedlem var i ferd med å utvikle et alkoholproblem? Risør
Ja 45 %
Nei 55 %
Sum 100 %

* Ipsos har på vegne av Av-og-til gjennomført en undersøkelse på web og postalt med totalt ca. 5000 intervju, i perioden april/mai 2019. 3000 intervju på landsbasis på web, og postalt skjema i utvalgte Av-og-til kommuner. 94 respondenter i Risør kommune.