WORK IN PROGRESS: Dette er ikke det endelige resultatet, da bildet er tatt under monteringen av utstillingen. Men, at det blir en sterk utstilling, skjønner man allerede her.

Det er mange sterke uttrykk som slippes løs når menneskene hos Nr.14 debuterer i Kunstparken.

Tekst: Tore Myrberg  Foto: Frida Fred Dørsdal

Livet er ikke for amatører

Om det er åpne eller stengte dører.
Når døren er lukket så er det mørkt og trygt.
Det å velge og åpne den,
og ta et steg ut i lyset kan være din største frykt.

I mørket er du vandt til å være,
og i lyset har du mye å lære.
Og det er der du skal ha det gode og kjære.

Du er sjåføren, så forlat mørket og våg å åpne døren.
Nå skal lyset være det trygge gode og rette stedet.
Som skal gi deg håp, lykke og mye glede.

Tittelen på utstillingen som åpner i Kunstparken lørdag, er hentet fra diktet over. Det er skrevet av en fra Nr.14. Diktet handler om det å våge og åpne døren å gå ut i lyset, selv om det å forbli i mørket kjennes ut som om det er det tryggeste.

– Nr.14 er et sted hvor vi kan våge oss ut i verden igjen. Mange som sliter med dårlig psykisk helse blir fort isolert fra det daglige livet, fra arbeidslivet og fra andre sosiale arenaer. Da er det viktig å ha et sted som Nr.14 hvor terskelen er lav for hva vi forventer av hverandre, forteller Frida Fred Dørsdal.

Verdensdagen i dag

Bakgrunnen for utstillingen ligger i at det i dag er verdensdagen for psykisk helse.

– Årets tema er «Gi tid». I våre øyne handler det om å ha nok tid til å se menneskene bak diagnoser og sykdomsbilder. Har du nok tid, vil du oppdage av vi ikke er så veldige ulike, uavhengig av hvilken side av bordet du sitter på. Temaet «Gi tid», handler også om å ha nok tid til hverandre til å oppdage talentene våre. Alle kan noe.

Nettopp der ligger kjernen i arbeidet som gjøres på Nr.14. Her forsøker man å finne hvilken ressurs hver enkelt sitter med.

– Noen kan bake, noen er helt rå på matlaging, noen kan musikk, andre kan tegne eller er gode på fotografering. Vi prøver å fokusere på det som er din styrke og dyrke frem det som er ditt talent. I tillegg har vi sett at det er en styrke og sette ditt talent sammen med en annens. Da får vi en helt ny styrke sammen og det er samtidig mindre skummelt enn å skulle gjøre noe alene.

Modige bidragsytere

Utstillingen ”Livet er ikke for amatører” er et slikt prosjekt, hvor flere står sammen om å presentere noe den enkelte er god på.

– Bidragsyterne til denne utstillingen er skikkelige modige, og det har tatt tid å komme dit vi er i dag. Utstillingen var også avhenging av midler og Risør Sanitetsforening har vært utrolig rause nok en gang. Uten dem hadde det ikke blitt noen utstilling, sier Frida.

Hun er klar på at en utstilling som dette også kan være sterk kost for publikum.

– Noen av verkene handler om at livet kan være vondt og vanskelig. Andre bilder handler mer om å fokusere på andre ytre sider. Bilder som er tatt i glede over natur og små detaljer.

Det blir en spennende lørdag for både de som står bak kunsten og oss som får se den.

Stjernehimmelen

Nr.14. har også tidligere vist fram kunst i forskjellig form. Men, aldri tidligere har man fått lov å stille ut i Kunstparken.

– Det er viktig for oss og bruke vårt flotte galleri. Risør kan være stolt av kunstparken som viser profesjonelle kunstnere på høyt nivå, samtidig som de våger å invitere amatører. For vår del blir det løftet et hakk opp på stjernehimmelen når vi får stille ut her.

Frida Fred Dørsdal tror samtidig at man på denne måten vil nå ut til flere enn om man hadde holdt utstillingen i egne lokaler.

– Her blir det hele tilgjengelig for et bredere publikum og vi gleder oss til høytidsstemning lørdag klokken 14, ordføreren kommer og holder åpningstalen, avslutter hun.