Bjørn Svensson med årets kniv til julejammens auksjon.

For fjerde året ønsker Bjørn Svensson å bidra til auksjonen under Julejam, og da med noe han er skarpere enn de fleste til å lage.

Tekst og foto: Tore Myrberg

(Vi gjør oppmerksom på at iRisør.no er en del av Julejam, en innsamlingsaksjon hvor pengene brukes på gaver til barn i familier i Risør, Gjerstad, Tvedestrand og Vegårshei)

– Jeg synes det er en bra ting å gjøre, forteller Bjørn Svensson, mens han er en snartur innom redaksjonen for å overlevere kniv i slire til auksjonen.

Premiert

Det har blitt en liten tradisjon at Svensson kommer med en kniv, og ved tidligere auksjoner har budene haglet inn helt opp til oppgitt verdi, som i år er på 2000 kroner.

– Om jeg med dette kan bidra til at folk, og da særlig barn, får en litt bedre jul, er det flott, sier Svensson.

Og det er ikke så rart at knivene er ettertraktet. Bjørn er premiert i en rekke konkurranser det siste året for kniver han har lagd, og årets bidrag er en liten perle.

– Jeg har nettopp blitt ferdig med denne kniven. Skaftet er av valbjørk, rett og slett fordi jeg synes det er finest. Knivbladet har jeg kjøpt av knivsmed Asbjørn Solheim fra Rakkestad, som er et kjent navn i knivmiljøet.

Begynte på ungdomsskolen

Interessen for å lage kniver har Bjørn Svensson hatt lenge.

– Jeg begynte da jeg gikk på ungdomsskolen, også har det vært litt av og på etter det. Underveis har jeg plukket opp litt teknikker og tips fra andre knivmakere, samt at jeg har gjort dette noen hundre ganger nå.

En av tingene han legger mye arbeid i, er slira. Hvor morsomt den jobben er kan diskuteres.

– Jeg prøver å si til meg selv at også den delen er gøy, men det er den ikke, sier Svensson med en liten latter.

Julejam

  • Årets julejam arrangeres lørdag 14. desember på Peterhead Bar.
  • Dette er tiende gangen Julejam arrangeres.
  • Alle pengene brukes på barn. I hovedsak da i form av julegaver til barn som kanskje ikke ville fått skikkelig gaver uten denne hjelpen. Om det blir penger til overs brukes disse påfølgende år på samme målgruppe. Da til slik som hjelp til å arrangere bursdag eller konfirmasjon, eller kanskje for at en trengende familie skal kunne komme seg på en liten ferie.
  • Alt av utdeling skjer gjennom Frelsesarmeen i Risør, og arrangøren av Julejam vet ikke hvem som får hjelpen.
  • Arrangørene er Kurt Inge Dale, Sven Johnsen, Hans Roar Waaler og Tore Myrberg.