Jørn Lindberg. Foto: Tore Myrberg

I fjor ble Julecupen i Risør avlyst på grunn av skifte av gulv i Risørhallen. I år er arrangørene tilbake for fullt, og inviterer til fotballfest.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Julecupen har blitt et sosialt møtested for både fastboende og utflyttede risørfolk, enten man bruker andre juledag til å spille fotball eller om man nyter dagen på tribunen. Derfor var det et savn for mange da hallen var stengt i fjor.

– Det måtte nesten bli sånn siden hallen skulle få nytt dekke, og vi hadde ingen reelle alternativer. Nå er vi tilbake igjen, og påmeldingsfristen for årets turnering er 11. desember, forteller Jørn Lindberg.

Sosial profil

Sammen med Uwe Arntzen har Lindberg i en årrekke vært primus motor for den årlige Julecupen. Det hele startet på begynnelsen av 90-tallet, og Lindberg har en klar formening om hvorfor man har klart å holde liv i arrangementet.

– Mange har i løpet av disse årene vært på oss for å gjøre det mer elitepreget. Men, da tror jeg det ville vært med langt færre lag.

I stedet har man sørget for å få med bredden gjennom at maks to spiller på hvert lag kan ha vært aktive i en klubb gjennom året.

– Det har vært Uwes kjepphest at det skal være det sosiale som er viktigst. Så han skal ha æren for at det ikke har sklidd ut.

Noen lag satser mer på det sosiale enn andre.

Spisset formatet

Antallet lag har variert opp igjennom årene. Etter en periode med lite deltakelse har det tatt seg litt opp igjen, noe Lindberg tror skyldes en omlegging man gjorde.

– Før var man ikke ferdig før rundt klokken 20 på kvelden, men så gjorde vi om og lagde et sluttspill som begynte med åttendelsfinaler. Det gjør både at flere lag går videre og at vi er ferdig rundt klokken 18 andre juledag.

Ut fra dette har man funnet ut at det blir en god turnering når man kommer opp i rundt 20 lag.

– Hvor mange det blir i år er vanskelig å si, men det har allerede vært flere som har meldt sin interesse.

Generasjonsskifte

En endring som nok vil merkes i år, er at nytt banedekke er mer skånsomt for spillerne.

– Jeg spiller selv badminton i hallen, og det er både mer skånsomt for beina og er mykere å ramle på. Så det tror jeg blir veldig bra.

Dette kan imidlertid være siste gangen Uwe og Jørn arrangerer Julecupen.

– Uwe har sagt at dette er siste gangen, og jeg tenker det er på tide å overlever Julecupen til noen andre. Samtidig ønsker vi at de skal fortsette i Julecupens ånd, avslutter Jørn Lindberg.

Les mer om Julecupen på www.julecupen.org