Julebordtradisjonen har forandret seg iløpet av de siste årene, og spisestedene i byen merker at pågangen ikke lenger er like stor.

Tekst og foto: Knut Erik Liane

Allikevel er det ikke mangel på steder å velge mellom når man skal bestille julebord i Risør. Enten du er privatperson eller bedrift, kan du få i deg klassisk julemat blant annet på Brygga Restaurant og Bar, Buene, Kast Loss og Risør Hotel.

Bestillinger

Spisestedene har allerede fått sine første bestillinger og på tross av nedgang de siste årene ser de lyst på årets sesong.

– Vi har åpnet for bestillinger og har allerede fått inn noen, og det kommer bare mer og mer. Så jeg er veldig glad og håper det blir en veldig bra julesesong, sier Raminta Muižytė fra Buene.

– Det blir førstemann til mølla. Første fredag og lørdag i desember er allerede fullbooket, forteller Terje Henriksen fra Kast Loss.

Til nå har vi fått veldig bra med bestillinger og enda er det plass til flere. Vi har fått bestillinger både fra bedrifter og grupper med privatpersoner, sier Bente Gullhav fra Brygga Restaurant og Bar.

Bedrift og privat

Det er ikke alle spisestedene som tilbyr julebord til mindre grupper, og ikke alle som har plass til større. Dette gjør at de utfyller hverandre og at alle har et sted å gå hvis de ønsker å få med seg et julebord.

Vi tar imot bestillinger både fra bedrifter og private, ikke hvis det bare er to personer, men dersom det er en gruppe på 8-10 personer er det helt greit, sier Raminta Muižytė.

Vi får inn mange smågrupper. De største firmaene i byen har ikke vi plass til. Man trenger heller ikke å være et firma for å bestille julebord. Man kan godt være en familie, et par, eller bare en person for den saks skyld, sier Terje Henriksen.

– Stort sett har vi julebord for bedrifter eller grupper på minst ti personer. Men, vi har noe som vi kaller Risørjulebord den 21. desember. Dette er et julebord som er åpent for alle, enten man er alene eller tar med seg flere, sier Bente Gullhav.

Nedgang i julebord

De fleste har følt på en nedgang på hvor mange som ønsker å dra på julebord, og at det roligere stemning på julebordene.

Vi var ikke her i fjor, men sammenlignet med 2017 har Buene faktisk mottatt flere bestillinger i år. Så jeg kan ikke klage, sier Muižytė.

Ser de siste 7-8 årene at det har blitt mindre og mindre som velger julebord. Jeg tror det skyldes at folk reiser mye og at folk prioriterer firmaene litt annerledes, sier Terje Henriksen.

– Danskebåter, kielferger og utenlandsreiser, har nok litt av skylden, sier Astrid Jensen fra Kast Loss.

Jeg synes julebordene har roet seg litt ned. Jeg føler det ikke er så mange som velger å ha julebord lengre, at de heller kanskje reiser bort eller sparer til en sommerfest. Jeg tror rett og slett at mange av bedriftene har sluttet med julebord, avslutter Bente Gullhav fra Brygga.