Ståle Sjaavaag i Diabetesforbundet Øst i Agder kom med en hyggelig melding til de som samler inn penger til ambulansen i Risør.

I dag er det verdens diabetesdag. Diabetesforbundet Risør og Gjerstad markerer ved å invitere til kostholdsforedrag og lyse opp branntårnet i blått.

Tekst og foto: Knut Erik Liane

I fjor markerte de dagen ved å invitere til teknologibanken, der folk blant annet kunne ta en prøve og se om man hadde diabetes. Leder for det lokale diabetesforbundet var skuffet over oppmøte og håper det kommer flere i år.

I år flytter vi det til Frydenborgsenteret, og vi skal ha litt mer rundt det. Vi har blant annet fått fiskemottaket til å komme å presentere fisk og skalldyr. Det jo sunn mat for alle, sier Ståle Sjaavaag.

Markering og blått branntårn

Verdens diabetes-dag er en markeringsdag med sykdommen i fokus. Allerede fra klokken 15:00 kommer belysningen på branntårnet til å skifte farge.

– Det er en dag som blir brukt for å få ut budskapet om hva det betyr å ha diabetes. Vi har fått lov til å få blått lys på branntårnet. Blått er fargen til diabetesforbundet. Det blir en veldig symbolsk markering.

På kvelden blir det møte og foredrag på Frydenborgsenteret, og dette er åpent for alle.

Det er på Frydenborgsenteret klokka 19. Der har vi en lokal ernæringsfysiolog som skal ha et foredrag om kosthold, med vinkling mot diabetes. Men, kosthold er viktig for alle.

Møte for de med diabetes og pårørende

Det er imidlertid ikke bare i dag det er fokus på diabetes. Nøyaktig en uke etter Verdens diabetesdag holder de en barn og familiesamling.

Der samler vi de som går på barne- og ungdomsskole i Risør som har diabetes, som da kan komme med søsken og familie. Der kan de komme for å møtes og bli litt kjent med de andre i lignende situasjoner. Det tror jeg er viktig for både søsken og foreldre til de med diabetes, avslutter Ståle  Sjaavaag.