Ordfører Per Kristian Lunden påpekte at byhandelen er truet av kjøpesentre og netthandle, da han holdt appell under tenningen av julegranen på torvet i dag.

Her kan du lese hele appellen ordføreren holdt:

Vi går inn i en fin tid med forventninger og feststemning. Selv om vi etter noens oppfatning kanskje mangler litt snø, er byen klar for fest og julestemning. Jeg har sjelden sett byen så fint julepynta med lys, utstillinger og stemningsfulle dekorasjoner. Takk til alle dere som har bidratt til å pynte byen; fra barnehager, skoler, foreninger, beboere, by-aktivister og kommune-ansatte. En spesiell takk til Risør By som har koordinert og heiet på mange av de fine initiativene og ideene.

Bygdene og landdistriktene er viktige i Risør, men vi må passe spesielt på byen vår. Byen er bygget opp rundt sjø- og kysttrafikk og handel. Nå går trafikken langs E18 og byhandelen trues både av kjøpesentre og netthandel.

Jeg skal ikke moralisere over hvor og hvordan folk handler. Og om folk handler i det hele tatt – det er mange grunner til å tenke over hvor mange ting vi trenger. Men jeg vil absolutt anbefale alle å føle på stemningen og atmosfæren i vår vakre by nå i desember. I tillegg til et bredt utvalg av butikker med hyggelige og kunnskapsrike ansatte, har vi trivelige kafeer og restauranter, fine utstillinger både i Risør kunstpark og flere andre lokaler i sentrum og ellers gode møtesteder, som her på Torvet.

I Risør har vi atmosfære og stemning som ikke kjøpesentre og langt mindre nettsteder kan konkurrere med. At vi også kan kjenne litt kulde i kinna og vind i luggen bare styrker opplevelsen. Vi lever tross alt i et land med fire fine årstider.

Når vi går inn i julemåneden må vi huske på at ikke alle har de samme positive forventninger til jula. Noen møter høytiden med savn, frykt og dårlig samvittighet. Juleforberedelsene og selve jula bør også være en tid for omtanke for andre. Heldigvis har vi flere som går foran i denne omtanken og medmenneskeligheten. Jeg tenker spesielt på Frelsesarmeen i Risør, som også fortjener en stor takk for innsatsen de gjør året rundt – men spesielt ved juletider.

Alt ligger til rette for en fin julemåned i Risør – gjerne i ettertanke og omtanke, men absolutt i glede og forventning. Med dette erklærer jeg ”Jul i den hvite by” for åpnet.

Per Kristian Lunden

Les også:

Nå er det «Jul i den hvite by»