Frisvømminga i Risør lager bølger i vannet med sin giverglede. I år som i fjor bruker de 30 000 kroner av overskuddet på å hjelpe andre.

Tekst: Tore Myrberg  Foto: Tom Hommefoss

(Vi gjør oppmerksom på at iRisør.no og artikkelforfatter er med på å arrangerer Julejam, et tiltak for å samle inn penger til gaver som deles ut til barn i Risør, Gjerstad, Tvedestrand og Vegårshei gjennom Frelsesarmeen i Risør.)

Pengene skal komme barn og unge til gode gjennom Julejam og Frelsesarméen i Risør.

– Så lenge vi drifter frisvømminga vil vi gi litt av vårt overskudd tilbake til de som trenger en litt mer verdig jul. Dette skulle bare mangle. Så dette gleder vi oss til hvert år, forteller Tom Hommefoss.

Kommer barna til gode

Han synes det er en fin symbolikk i at mange barn bruker frisvømminga aktivt, og at de dermed er med på å hjelpe andre barn til å få en bedre jul.

– Og jo flere som kommer på frisvømminga, jo mer kan vi gi. For vi kan jo ikke bruke dette på oss selv. Vaktene får et lite honorar pr. vakt som de er fornøyd med, og de fortjener den påskjønnelsen. Ellers vet vi ikke hva neste år bringer, så dette er noe vi overveier når vi kommer i desember.

Så langt har tilbudet om frisvømming vist seg å være veldig populært. To ganger i uke strømmer små og store til svømmehallen i Risør.

– Det er fra 40 til 70 badende hver gang. De minste som kan svømme er de som kommer oftest, men vi har også de som har med barn med bleie som er mye innom. Også kommer det ungdom opp til 15-årsalderen mellom klokken 18 og 19, og de har det veldig gøy, sier Hommefoss.

Til og med 17. desember

Dette halvåret med frisvømming holder på til halvveis ut i desember. Det betyr at det fortsatt er mulig å ta seg en svømmetur på tirsdager og fredager.

– Vi har åpent mellom 17 og 21, og da er den siste timen forbehold de fra 16 år og oppover, slik at de får det litt roligere. Og vi holder på fram til 17. desember, med mindre det kommer så mange forespørsler på våre Facebooksider, «Frisvømmingas venner, Risør» at vi gjør et unntak.

Når jula er over, starter det hele opp igjen 7. januar.

– Da er skolen igang igjen, og vi prøver å følge skolekalenderen.

Ment for alle

Tom Hommefoss bruker gjerne anledning til å fortelle mer om hva frisvømminga står for.

– Frisvømminga er et tilbud til alle som ønsker fri utfoldelse, lek og tilvenning under oppsyn i trygge omgivelser. Dette skaper trygghet for de minste i lek med vann. Men, også de større barna og de voksne setter pris på tilbudet. Det er godt å ta seg en svømmetur og litt badstue. Barna sover bedre også på kvelden etter en tur i bassenget.

Han håper samtidig at det er flere vil være med på dugnaden med å gi et godt tilbud med frisvømming i Risør.

– Vi ønsker fortsatt flere foreldre å stille som vakt hos oss. Vi er en god gjeng allerede, men tar gjerne med flere som ønsker at vi opprettholder tilbudet. Vi hjelper til med kurs og attester. Bare kontakte oss via vår Facebookside eller kontakt en av våre vakter, avslutter Hommefoss.