Håndballjentene er et innarbeidet begrep for det norske damelandslaget i håndball. Maskottene kalles Minihåndballjentene, og der er ei jente fra Risør med.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Mari Sollie er mer opptatt av håndball enn de fleste. Derfor var gleden stor da hun fikk beskjeden om at hun kom med blant Minihåndballjentene.

– Mamma fortalte meg da jeg var åtte år at man kunne søke om å bli med. Siden da har jeg søkt. Så da de ringte mamma og sa jeg hadde blitt Minihåndballjente ble jeg veldig glad og tenkte «yes», forteller Mari til iRisør.no.

Mari under besøket i Oslo. Foto: Privat

Trangt nåløye

Minihåndballjentene er et prosjekt i regi av Gjensidige i samarbeid med Norges Håndballforbund. 16 jenter fra ulike steder i Norge får være maskoter for Håndballjentene. Og nåløyet er trangt. I år kom det inn over 1400 søknader om å bli med.

– Med så mange søknader så hadde jeg flaks. Kanskje de har sett at jeg har søkt mange ganger.

Gjennom året vil Mari og de andre Minihåndballjentene være med på landslagsuttak, landslagssamling og en landskamp. Det første oppdraget er allerede gjennomført.

– Jeg var i Oslo da de presenterte uttaket til VM i Japan. Vi i Minihåndballjentene hadde navnet på spillerne som var tatt ut på ryggen, også snudde vi oss en etter en. Alt bli vist på TV, sier 11-åringen.

Minihåndballjentene. Foto: Avein André Svendsen, NHF

Egen mentor

Det som kanskje er mest morsomt, er at alle de 16 som er med også får hver sin landslagsspiller som mentor. For Mari Sollie sin del, er det ikke helt klart hvem det blir.

– Jeg skal få vite det i starten av januar, og gleder meg veldig til at min mentor skal komme hit på en av våre treninger. Jeg håper det blir en målvakt, siden jeg selv står i mål. Mest av alt håper jeg å få Andrea Pedersen fra Vipers på besøk som mentor.

Denne uken ble det imidlertid klart at Silje Katrine Waade, også hun fra Vipers, blir Maris mentor, noe 11-åringen også synes er morsomt. Nettopp mentordelen gjør at det er flere i Risør Håndballklubb som får nyte godt av at Mari er med i Minihåndballjentene.

– Det gjør jo at opplegget gir noe til laget også. Ikke bare til meg, sier hun.

Hele laget får nyte godt av at Mari er en av Minihåndballjentene.

Gir muligheter til flere

Jentene som blir plukket ut til opplegget er med på grunn av søknaden. Her trengs det ikke prøvespill eller at man må være en spiller i verdensklasse for å få drakt med det norske flagget på.

– Dette gir muligheten ikke bare til de som er best på banen, men til alle håndballinteresserte jenter. Med prosjektet Minihåndballjentene ønsker vi i Gjensidige å løfte frem gleden og positiviteten som er forbundet med lagspill og barneidrett, og ikke minst håper vi å motivere unge jenter til å fortsette å ha det gøy med håndball, sier sponsorsjef Stian Grøstad i Gjensidige.

Likevel røper Mari fra Risør at en plass på landslaget er en drøm hun håper på å kunne nå en gang i framtiden.

– Jeg har veldig lyst til å komme på landslaget. Da må man jobbe hardt, og det prøver jeg på, avslutter Mari Sollie.