Førstkommende tirsdag er det Menneskerettighetdagen. I Risør markeres den sang, taler og «Tromming for fred».

Tekst og foto: Thomas Østerholt

Menneskerettighetsdagen er også dagen hvor man deler ut Nobels fredspris. Aktive Fredsreiser bruker dagen aktivt til å holde et arrangement på Fredshuset og i Fredsparken.

– Først skal barna i Tjenna barnehage tromme for fred, og så skal de synge. Elise Eriksen Bjørnstad fra Risør Ungdomskole skal holde appell, før det blir mer sang fra Voksenopplæringa i Risør og avslutningsvis ordførerens tale sier Bjørn Arntzen.

Legger ned stein

Om du rusler gjennom Fredsparken og ser ned i kanten av stien, vil du se at det ligger steiner med navnet på alle prisvinnerne gjennom tidene.

– Aktive Fredsreiser skal også tirsdag legge ned en stein med navnet til årets prisvinner som heter Abiy Ahmed Ali som er den etiopiske statsministeren og han får prisen for innsatsen han har gjort for fred og samarbeid, sier Arntzen.

Viser nobeltalen

Menneskerettighetsdagen er en FN-dag som De Forente Nasjoner markerer.

– Her i Risør er det Aktive Fredsreiser og Risør kommune som sammen markerer dagen, sier Arntzen, som oppfordrer alle som ønsker å komme.

– Dette er et åpent arrangement og etterpå inviterer vi alle opp i tredje etasje i Fredshuset hvor vi viser nobeltalen på storskjerm.

Viktig visjon

Det å markere menneskerettighetsdagen er viktig for Aktive Fredsreiser.

– Vi må jobbe for å heve statusen til menneskerettighetene, og forhåpentligvis unngå at menneskerettighetene i framtiden blir brutt.

Bjørn Arntzen sier Aktive Fredsreisers visjon ligger ganske tett oppi til Alfreds Nobels visjon.

– Vi arbeider for å gi ungdommer tro på at konflikter kan løses, og at fred kan skapes. At det er deres egne holdninger og handlinger som er avgjørende, sier Arntzen