I dagens luke skal du få lære mer om den danske forfatteren Aksel Sandemose og hans tilknytting til Risør.

Tekst: Knut Erik Liane Foto: Leif Ørnelund

Aksel Sandemose ble født 19. mars 1899 i Nykøbing på øya Mors i Danmark. Med en norsk mor følte han alltid draget mot Norge og valgte å emigrere til Norge i 1930.

Han er godt kjent for bøkene «En sjømann går i land» og «En flyktning krysser sitt spor». Disse bøkene handler om karakteren Espen Arnakke og hans liv og hans motgang mot mennesker som mener han ikke er verdt noe. I den andre boka skrev han ned «Janteloven» som er regnet som de uskrevne «lovene» som preget mange skandinaviske småsamfunn.

JANTELOVEN

Du skal ikke tro at du er noe.
Du skal ikke tro du er like meget som oss.
Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
Du skal ikke tro du vet mer enn oss.
Du skal ikke tro du er mer enn oss.
Du skal ikke tro at du duger til noe.
Du skal ikke le av oss.
Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
Du skal ikke tro du kan lære oss noe.

Aksel Sandemose

På 90-tallet ble bøkene filmatisert og man fikk filmen «Missery Harbour». Hovedrollen som Espen Arnakke gikk til Nikolai Coster-Waldau som i disse dager er kjent fra tv-serien Game of Thrones der han spillte Jamie Lanister.

Når Sandemose først flyttet til Norge bodde han sør for Oslo på Blylaget på Nesodden ved Bunnefjorden. Under andre verdenskrig var han tilknyttet et miljø som arbeidet mot den tyske okkupasjonen og flyktet derfor til Sverige i 1941.

Søndeled

Etter krigen flyttet han tilbake til Norge sammen med sin nye kone. Han hadde lenge drømt om å flytte ut av hovedstaden og tenkte først på Trysil. Men, da de kom over det nedlagte småbruket Kjørkelvik på Søndeled falt de for plassen og kjøpte det.

Cornelius Axelsen og hans kone Olga fikk ved tid og annen besøk av Sandemose hjemme i boligen på Hukken her inne i byen. Noen ganger kom han så uflidd at Olga måtte til å vaske ham for å gjøre ham presentabel nok til middagen, forteller John Thomas Axelsen, som selv satt ved samme bord under måltidene. Sandemose kom også inn til Risør by i andre ærender.

Sandemose ble boende på Søndeled fra 1945-1962. Men, etter ti gode år ble han møtt med en tøff periode. Først mistet han den ene tvillingsønnen sin og et par år senere døde hans kone.

I 1962 flyttet han tilbake til Oslo og våren 1965 ble han syk og innlagt på Ullevål sykehus. Han ønsket å bli flyttet til Militærhospitalet i København, hvor han døde på våren samme år.