Fredag holder ungdsombedriftene på videregående skole en julemesse. Da har både elever og andre mulighet til å se hva bedriftene har å by på.

Tekst og foto: Knut Erik Liane

I år er det veldig mange bedrifter på skolen og kontaktlærerne i de to førsteklassene på salg og service gleder seg til å vise fram alle bedriftene.

– Vi har hele 13 ungdomsbedrifter på skolen her i år. Julemessa blir en sjanse for elevene til å prøve seg med stand før de skal på fylkesmessa. Det blir også en mulighet for folk til å se hva bedriftene driver med, sier lærer Alfhild Kristensen.

Fra ide til produkt

Noen av bedriftene har allerede ferdige produkter som de selger, men ikke alle har kommet så langt i planen.

– Noen har ideer som tar litt lengre tid å utvikle og kommer da til å vise fram ideen på julemessa. En av bedriftene som har et klart produkt er Nestekjærlighet.

Nestekjærlighet

Ungdomsbedriften Nestekjærlighet består av Camilla Moland, Therese Gruer og Oda Lunden. Bedriften deres er basert på ideen «Barn som hjelper barn». Og de håper å gå med overskudd da de vil donere 50% av overskuddet til barnekreftforeningen.

– Vi ville starte en bedrift som kunne tjene inn penger til syke barn. Da fikk vi ideen om å la barn lage tegninger som vi da får trykket på gensere og t-skjorter, sier jentene.

Her viser lærerne Tove Hansen og Alfhild Kristensen stolt fram elevene i ungdomsbedriften Nestekjærlighet.
Her viser lærerne Tove Hansen og Alfhild Kristensen stolt fram elevene i ungdomsbedriften Nestekjærlighet.

Først prøvde de å få barn på sykehuset til å tegne. Men, da det visste seg at de var for syke tok de heller kontakt med Tjenna barnehage.

– De har veldig flinke og lagde flere tegninger. I samarbeid med Glupen Trykk har vi fått trykket opp hettegensere klare til å selges på julemessa.

MK Tjenester

En annen ungdomsbedrift som du kan møte fredag er MK Tjenester. Mohamad Jamil og Khaled Al Hussein tilbyr diverse tjenester i området Risør og Gjerstad.

– Vi kan hjelpe til med å hogge ved, måke snø, handle, kjøre og mer. Vi har også tenkt å holde oss på et lavt prisnivå slik at vi er tilgjengelige for de fleste, sier Mohamad Jamil.

For å markedsføre seg har de tenkt å henge opp plakater i sentrum. De har også vært i kontakt med Frivillighetssentralen.

Frivillighetssentralen får ofte forespørsler fra eldre folk om de har noen som kan måke snø eller slikt, og da kan de ta kontakt med oss.

– Vi har også fått laget visittkort som vi skal dele ut slik at folk lett kan få kontakt med oss hvis de trenger en tjeneste, sier Khaled Al Hussein.

Julemessa er førstkommende fredag fra klokka 10 – 12:30 i aulaen på Risør videregående skole.