Nå er det kun tre dager igjen til julaften og bak dagens luke kan du lære mer om Risør Akvarium.

Tekst og foto: Knut Erik Liane

Risør Akvarium er Sørlandets eneste saltvannsakvarium og rommer ca. 500 fisk og havdyr i over 100 forskjellige arter.

Noe som skiller det lille akvariet fra mange av de store i andre land er at du kommer veldig nær fisken. Fire av de store tankene kan du til og med stikke hånda ned i og ta på fisken, hvis du tør da.

Historie

Før Risør Akvariet ble til, ble bygget og plassen brukt som fryser for fisk til fiskemottaket. På 1980 tallet ble fiskerihavnen på Holmen planlagt og man startet arbeidet i 1992. Man begynte da å diskutere hva man skulle bruke dampskipsbrygga til og i 1994 ble det bestemt at det skulle legges til rette for barn.

Under trebåtfestivalen samme år var det levende fisk inne på festivalområdet. Man så da at dette trakk mange av de yngre og det ble da vurdert om man skulle lage et saltvannsakvarium på dampskipsbrygga.

For å finne ut hvordan lokalet kunne brukes til ett saltvannsakvariet ble det tatt kontakt med direktøren ved akvariet i Bergen, Thor Samuelsen. Han var veldig positiv til forslaget og inviterte Havnesjefen i Risør til Bergen og ba ham ta med en arkitekt slik at man kunne lære hvordan akvariet skulle bygges og drives.

Åpnet i 1996

Når man så var tilbake til Risør utarbeidet arkitekten Myraker tegninger og kalkulerte prosjektet til å koste 1.073.600. Tegningene ble sendt til Bergen og direktør Samuelsen sendte tilbake ett brev der han kom med noen nyttig tips, og skrev at hadde troen på at det kom til å bli ett levende undervisningstilbud til stor nytte og berikelse for skolene i området.

Grovarbeidet ble begynt i starten av 1995 og desember samme år fikk havnesjefen en hyggelig telefon fra vekter John Thomas Axelsen. Han hadde nemlig vært i kontakt med tidligere Risørgutt Harald Thiis Evensen som ville gi en gave til byen. Da han hørte om akvariet bestemte han seg for å overrekke 1 million kroner til prosjektet. Dette gjorde til at man kunne gjøre om på tegningene og derved få plass til enda flere kar.

Sommeren 1996 ble Risør Akvarium offisielt åpnet av daværende ordfører Lars Lauvhjell. Prislappen kom på 2,4 millioner kroner.

Dagens fokus

I nyere tid har Risør Akvarium hatt enda større fokus på å forbedre livet i havet. Blant annet har de en egen avdeling på akvariet hvor de viser fram søppel som er tatt opp av havet og forklarer effekten og skaden det har på miljøet og livet i havet.

De tilbyr også utstyr til folk som har lyst til å rydde søppel ved havkanten og kommer man med en sekk maritimt søppel kan man delta på Kystlotteriet og vinne premier.

Her kan du lese en sak fra da Risør Akvarium fylte 20 år i 2016. Den inneholder også mer om historien og hvordan akvariet ble til.