Foto: Marcus Aanonsen

Det er mange som har benyttet seg av «Too good to go» i Risør i 2019. Fra Circle K er det reddet 1124 forundringsposer, mens tallene for Stavelin er 564.

Tekst: Tore Myrberg  Hovedfoto: Marcus Aanonsen

Det er Hanne Johansen hos «Too good to go» som har funnet tallene for de to stedene i Risør som er med på ordningen så langt. Hun håper flere næringsdrivende i Risør blir med i kampen mot matsvinn.

– Vi ønsker veldig gjerne å få flere butikker og spisesteder med oss på laget i Risør. Alle som produserer, selger eller serverer mat, og som av og til har mat til overs, kan bruke Too Good To Go-appen som verktøy for å redusere matsvinnet sitt, sier Johansen til iRisør.no.

Alle vinner

Hun er klar på at alle er vinnere når mat som ellers ville blitt kastet i stedet kan selges til en sterkt redusert pris.

– Det er rett og slett en vinn-vinn-vinn-situasjon: For miljøet, for folk som kan redde god mat til en god pris, og for butikkene som tjener på noe som ellers hadde endt opp som svinn. Samtidig blir bedriftene oppdaget av nye kunder og får en mer miljøvennlig profil – noe stadig flere kunder er opptatt av.

Hun kan ikke avskrive at butikkene og spisestedene i Risør generelt har svært gode rutiner for å unngå matsvinn, og at det er grunnen til at kun to steder er med på ordningen pr. i dag.

– Hvis det er tilfellet er det jo helt supert! Skulle man allikevel ha litt mat til overs fra tid til annen, så er man velkomne til å bruke appen vår som verktøy for å få reddet dette. To baguetter, et brød og en bolle er for eksempel nok til å legge ut en forundringspose for salg i appen. Vi er opptatt av at all mat kommer til nytte og glede istedenfor å ende opp som matsvinn, selv om det ikke er snakk om store mengder, sier Johansen.

Hanne Johansen er kommunikasjonsrådgiver hos Too Good To Go.

Slik fungerer det

For de som ikke vet hva «Too good to go» er, kan det forklares enkelt slik. Selskapet har utviklet en app som folk kan laste ned. Gjennom denne legger bedrifter ut forundringsposer med mat de får til overs, og da til en sterkt redusert pris.

Dette kan være dagens ferskproduserte mat som de vil ha ut før stengetid, eller varer som er i ferd med å gå ut på dato men fortsatt er like gode.

Finner du som bruker en forundringspose du ønsker å kjøpe, betaler du den i appen og får oppgitt et tidsrom for henting.

Fordi det handler om å redde overskuddmat, så vet man ikke akkurat hva man vil få, men eksempler på hva man kan finne i forundringsposen oppgis i appen. Mange synes denne overraskelsen gjør det ekstra gøy å redde mat.

Her er tips til hva du kan gjøre for å bli en matredder:

Her er tipsene for å redde mat