2019 var fylt med mange forfatter besøk og mye som skjedde rundt bøker i den hvite by ved Skagerrak og resten av landet.

Tekst og foto: Knut Erik Liane

Fjoråret ble betegnet som «Bokåret 2019». De to første Norske bøkene fylte nemlig 500 år. Det ble i den anledningen holdt flere arrangementer rundt bøker.

– Bokåret 2019 var et innholdsrikt år for bibliotekene, lese organisasjoner og litteratur institusjoner rundt om i landet. Nasjonalbiblioteket delte ut hele 15 millioner til ulike arrangement tiltak, sier bibliotekleder Anita Thorbjørnsen

Bøker på nyåret

Det var ikke bare biblioteket som merket en effekt av Bokåret 2019.

– Det hadde absolutt en effekt på salget og lesegleden. Vi hadde, og fortsetter å ha, ett godt samarbeid med biblioteket. Men, for meg er hvert år et bok år, sier Harald Lindstøl fra Lindstøls bokhandel.

Lindstøl forteller at det som er mest populært nå på nyåret er den lenge etterlengtede boka Solsøsteren og bøker om helse og måter man kan spare penger.

–  Akkurat nå går det en del bøker om trening, penger og andre nyttårsforsetter. Og det er mange som har gledet seg til den Solsøsteren som er den sjette boka i serien De syv søstre.

Forfatterbesøk

Både biblioteket og bokhandelen hadde besøk av forfattere i året som var. Det håper de få til i år også.

– Ifjor hadde vi besøk av Jørn Lier Horst og flere andre forfattere. Det håper vi å få til i år også, gjerne da i samarbeid med biblioteket, sier Lindstøl.

Risør bibliotek hadde et ekstra fokus på forfattermøter i samarbeid med Tvedestrand, Arendal, Grimstad og Lillesand, med konseptet «Mestermøte», der en nasjonal forfatter møtte en lokal forfatter til samtale med Hilde Elise Bie.

Foto fra da elver bokbadet forfatter Bjørn Ingvaldsen

Risør bibliotek legger lista på arrangementer noe lavere i år. Men, Thorbjørnsen skulle gjerne sett at det var noen som hadde lyst å være med å starte en lesesirkel.

– Jeg leker litt med tanken på å starte opp en lesesirkel. Hvis det er noen frivillige der ute som kunne tenke seg å være med å hjelpe til med å delte og arrangere er det bare å hyle ut.

Boka jeg vil dele

Andre arrangementer på biblioteket holder de for øyeblikket på å planlegge, men Boka jeg vil dele kommer tilbake.

– Vi fortsetter med konseptet Boka jeg vil dele og det starter opp 12. februar. Og vi kommer til å innføre meråpent bibliotek i vår. Da kan de som har lyst til å bruke biblioteket og låne bøker utenom vanlig åpningstid lage en avtale på det, avslutter Anita Thorbjørnsen.