Anette Heimstad-Aasbø i Lekeslottet barnehage er glad for en ny forskrift som gjør det lettere for barnehager å bruk båt når de skal lære bort sjøvett.

Tekst: Tore Myrberg  Foto: Privat

De siste årene har kravene til den som fører båten med noen barnehagebarn ombord vært like streng som for de som har fartøy i næringsvirksomhet. Det har ført til sterke protester, som nå er tatt til følge.

– Dette synes jeg er helt rimelig at kom. Det å frakte med mennesker med båt er jo ikke vår primærjobb, og vi har en relativt liten båt og holder oss innaskjærs. Reglene som gjaldt var ikke tilpasset situasjonen en barnehage som tar med barn på båtturer i det hele tatt, sier Heimstad-Aasbø til iRisør.no.

Har skolerte båtførere

Hun er i aller høyeste grad opptatt av sjøvett og sikkerhet, men mener man har hatt et regelverk som er for strengt.

– Det er jo viktig at krav er tilpasset situasjonen, og her kan man trygt si de var overdimensjonerte. Så jeg synes det var et fornuftig valg, som gir oss mulighet til å lære barn om båt og båtvett, og være ute i vår nydelige skjærgård. Vi er store tilhengere av alt naturen og bevegelse i naturen gir.

Ved Lekeslottet måtte man kutte kraftig i bruken av båt da reglene kom. Men, etter hvert ble det lempet noe på kravene, blant annet med en åpning for de som hadde båtførere med gjennomført båtprøve og livredningsprøve.

– Dette var ting som vi allerede hadde på plass for flere av våre ansatte. Båten er noe av de kjæreste vi har, og båturene er høydepunkt både for voksne og barn, sier Heimstad-Aasbø.

Viktig med båtvett

Som kystkommune tenker Heimstad-Aasbø at det er ekstra viktig med tidlig opplæring av sjøvett for barna, og at de blir vant til å ferdes både på og i vannet.

– Når vi lærer barna om båt og båtvett, er det tilpasset den aldersgruppen. I tillegg ønsker vi å lære de hvordan kroppen oppfører seg i vann når de ikke har flytemidler på. Men, i år har vi dessverre ikke fått tid i svømmehallen enda. Om vi ikke får svømmetid får vi håpe på varmt vann i sommer.

Blant ferdighetene Lekeslottet barnehage har fokus på, finner man alt fra det at en og en reiser seg om gangen i båt til å lære seg å flyte om man havner i vannet.

– Det er alltid slik at ting kan skje, og da er det viktig å vite hvordan man forholder seg.

Lang sesong

For Lekeslottet er det ekstra viktig at man har et godt tilpasset regelverk om bruk av båt i barnehager, skoler og leirskoler. For båten har man på vannet så mye som mulig gjennom året.

– Vi sikter oss inn mot å ha den ute i perioden april – november. Vi elsker skuldersesongen, når vannet er nesten flatt og yrkesfiskerne er neste de eneste vi ser. Da har jo de i tillegg ofte tid til å stoppe og vise oss fangsten sin.

Nå håper Anette Heimstad-Aasbø det blir en lang båtsesong for små og store i barnehagen i 2020.

– Etter at reglene ble strammet inn var vi mer usikre på hva som gjaldt, og kom litt «ut av rytmen». Det førte til at båtbruken gikk ned. Nå som ting er avklart krysser vi fingrene for mer aktiv bruk av båten framover, avslutter hun.