Rafle er et populært terningspill for mange i Risør, mens andre ikke vet hva det går ut på. Uansett kan du være med på rafleturnering på Hukken førstkommende lørdag.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Dag Eikeland er selv ivrig til å rafle når han har anledning. Derfor er det kanskje ikke så rart at det på fast basis skal være mulig å spille turnering på Hukken.

– Vi har holdt på med dette siden før jul, og skal ha rafle som et fast innslag fram til sommeren. Så får vi heller evaluere hvor god interessen er da. For det tar jo ofte litt tid å innarbeide ting, sier Eikeland til iRisør.no.

Nysgjerrige

Han opplever allerede at det er mange som er nysgjerrige på reglene om de skulle komme inn en dag det rafles på Hukken.

– Noe av det som er gøy, er at vi jo kan gi nye en innføring i hvordan man spiller. Det gjør jo også at enkelte kommer tilbake for spille senere. Og rafle er et spill hvor du ikke trenger å ha spilt lenge for å være god.

Og selv om det er utvalgte lørdager det blir turnering, er Eikeland klar på at det bare er å komme innom når som helst ellers for å spille.

– Man kan være så få som to for å rafle. Og skulle du komme inn alene og det er få mennesker i lokalet, så synes bartenderne her at det er gøy å spille de også, og bartenderne lærer gjerne bort spillet til de som ønsker det.

Sosialt spill

Hva er det så som skaper en god spiller i rafle? Dag Eikeland tror det er flere egenskaper som er viktig.

– Noen sier at man må ha et godt pokerfjes. Jeg tenker at det som er viktig er å sette de andre ut i forhold til hva du har i din kopp. Du skal by så høyt at det ikke kommer tilbake til deg igjen, men samtidig ikke så høyt at nestemann løfter på deg. (Det er hvordan man syner et bud. Man løfter koppen og viser egne terninger. red.anm.)

At det hele er morsomt, skjønner man fort bare ved å være i samme lokale som det rafles i.

– Det er utrolig gøy og sosialt, noe som er hva vi ønsker her på Hukken. Latteren når det spilles er til tider veldig høylydt, og det er gøy å se hvor mye noen terninger kan engasjere. Det kan alle få være med å oppleve allerede nå førstkommende lørdag, avslutter Dag Eikeland.

Rafle

Det er forskjellige regler som benyttes, så det er alltid lurt å klargjøre dette på forhånd. Følgende regler er de mest brukte i Risør.

  • Antall spillere kan være fra 2 og oppover. Ideelt er man 4-5 spillere.
  • Alle deltakerne starter med 5 terninger, og hensikten med spillet er ikke å være den ene som sitter igjen med en eller flere terninger. Spillet går altså ut på at man ikke skal tape.
  • 1’ern går som joker og teller som alle de andre valørene.
  • Alle bruker et raflebeger som ristes og snus på hodet på bordet. Det er viktig at de andre ikke ser hva dine terninger viser.
  • Nå begynner man å by på hvor mange like terninger det er. Med tre spillere vil det maks være 15 like når man starter runden, og man byr da hvor mange man tror det er totalt. Det betyr at du må ta hensyn til de 10 terningene du ikke kjenner verdien av.
  • Du kan by 6 like, uten å ta hensyn til at det må være spesifikt 2’ere, 3’ere osv. Du kan også by 6 – 2’ere, som da er et høyere bud. Neste mann i klokkeretningen må så vurdere om vedkommende skal by høyere eller syne ditt bud. 6 – 3’ere er høyere enn 6 – 2’ere, mens et hvert bud med 7 like er høyere enn et bud med 6 like.
  • Når man kommer til at en person ikke tror forrige budgiver, syner denne vedkommende. Dersom den med høyeste budet ikke har nok like terninger (det må gjerne være flere like enn meldt), kan alle unntatt budgiver fjerne en terning. Dersom det er nok like i forhold til budet, kan alle unntatt den som synte fjerne en terning.
  • Når en person kun har en terning igjen og denne viser en 1’er, teller denne dobbelt.
  • Den som sitter igjen med en terning/terninger til slutt har tapt.