En måned før jul ble Risørs kultursjef, Torolf Kroglund, rammet av slag. Nå er han endelig tilbake i jobb, og gleder seg til å komme i gang med å leve livet som før.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Lite skjønte han selv den lørdagen i Risør hvor livet plutselig ble forandret. For det kom som lyn fra klar himmel da han 23. november ble rammet av slag. Det skulle ta to måneder før han igjen kunne sette sin fot på arbeidsplassen i Risør.

– Jeg var innom på jobb for første gang i slutten av januar, og har så smått begynt å jobbe. Foreløpig bare i 20 prosent, og så er målet mitt å øke på gradvis utover våren fram mot 100%. Men jeg må ta det litt forsiktig og trinnvis, for viljen er sterkere enn evnen nå i oppstarten, sier Kroglund til iRisør.no.

En balansegang

Da vi møter ham i Hollenderhagen som vert for fylkespolitikere på besøk i Risør, er det vanskelig å se noen forskjell i forhold til før han fikk slag.

– Jeg ser nok helt ut som før, og oppleves som før og jeg synes også selv at jeg er som før; men kapasiteten er ikke helt den samme så den må bygges opp – og det er nok en fin balansegang mellom å bygge opp og bryte ned.

Siden Kroglund foreløpig ikke skal jobbe mer en 20 prosent, betyr det at prioritering av oppgaver er viktigere enn tidligere.

– Kanskje kan det være en bonus å lære generelt å kunne prioritere litt strengere på hva jeg må jobbe med – nå når jeg har krefter bare til det viktigste. Likevel trives jeg jo normalt med å ha en fot eller en finger med i det meste, så det blir ikke lett. Men det er en motivasjon for å komme meg tilbake til hundre prosent som jeg var før.

Viktige ting

Lista over arbeidsoppgaver er lang. Hva er det da som kultursjefen ser at han må gripe fatt i den første tiden – før arbeidskapasiteten stiger mot vante nivå.

– Jeg begynner med å konsentrere meg om enkelte prosjekt, som Kulturnatt, Bygningsvernsenter, Kulturutvalget og budsjettsaker og løpende ting som må tas unna. Jeg følger selvsagt også med på Risørhuset som er mitt ansvarsområde som enhetsleder for kulturenheten – og hvor jeg er leder for de ansatte. Men her må min sjef, Kamilla, holde litt i det daglige enn så lenge. Det gjelder også i det jeg ikke rekker over på 20% (og det er jo som man skjønner ganske mye).

Tøff tørn

Torolf Kroglund legger ikke skjul på at hele har vært en tøff tørn og en helt ny opplevelse for både ham og hans nærmeste.

–  Slag er jo svært alvorlig, og i verste fall både dødelig og potensielt skadelig. Jeg har vært heldig som er i live og til alt overmål uten noen som helst skader. Det gjør jo at man bare setter enda mer pris på livet.

Og selv om han til vanlig bor i Lillesand, har Risør fått en helt spesiell plass i hans hjerte.

– En stor del av livet mitt er jo akkurat nå det å være kultursjef i Risør, et sted som jeg har blitt veldig glad i. Jeg har en hybel her og bruker også en god del fritid her, og har lært både sted og mennesker her å kjenne – også utenom jobb.

Prambyggeren

Før han fikk slag var kultursjefen så vidt kommet i gang med å bygge seg egen pram. For tiden har han litt mer tid til nettopp dette.

– Nå mens jeg er delvis sykmeldt bygger jeg ekstra mye på egen pram på Hammeråker, på kurs ledet av kulturpris-vinner John Andersen. Jeg har havnet litt i bakleksa med båten, så vi får se om den tilslutt kan komme seg på vannet. Jeg gleder meg uansett til å komme i gang med å leve livet som før, avslutter Torolf Kroglund.