Foto: Tore Myrberg

Her er appellen initiativtager Andreas Haugland Ausland holdt under fakkeltog i Risør fredag kveld:

Velkommen til landsaksjonen for Frihet og fakkeltoget her i Risør. Vi er samlet nå i Fredsparken for å kreve frihet og likestilling etter 120 års frigjøringskamp.

I 120 år har funksjonshemmede kjempet for å leve likestilt med alle andre. Vi er her i kveld for å støtte Hannah Lundens rettsak mot staten, vi er her for å vise vår misnøye med statens NEI til Funksjonshemmede-konvensjonen og vi er her for å markere at vi trapper opp kampen for likestilling og frihet. Vi krever endring og vi krever den nå.

Les saken og se bildeserien iRisør.no tok under fredagens arrangement her:

– Retten til å leve et fritt liv er ikke luksus

Men, nå først skal vi minnes alle ofrene som har blitt ødelagte av systemet, tvangen, lidelsene og den alvorlige diskrimineringen den norske stat har påført oss som lever nå og generasjonene bakover de siste 120 åra. Derfor har vi tent 120 fakler til minne de siste 120 årene, alle norske funksjonshemmede har kjempet for frihet. Vi har tent fakler rundt jordkloden for å lyse veien til frihet og en bedre fremtid. Og nå vil erklære 1 minutts stillhet for å ære
De som bare var seg selv.
De opplevde å bli tvunget til å leve et liv uten frihet
De som hadde så uending mye å gi, men ikke fikk lov.
De som ikke fikk lov å gå på vanlig skole og aldri fikk utdannelse.
De som staten satt på store og små institusjoner langt hjemmefra.
De som kjempet kampen for frihet og likestilling, men som aldri fikk oppleve denne aksjonen
De som lever i dag 14. februar 2020 i en stat der FNs Funksjonshemmede-konvensjon ER STEMT NED av staten i Stortinget.
Derved erklærer jeg 1 minutts stillhet!!

1 minutts stillhet.

I april 2019 fikk Norge en knusende rapport fra FN. De var sjokkerte over funn av systematisk diskriminering, at funksjonshemmede hadde lavere rang enn resten av befolkningen, flere menneskerettighets brudd og ikke nok med det. Stortinget stemte NED å få menneskerettighetskonvensjonen for funksjonshemmede inn i Norsk lovverk. 140 andre land har det, NORGE HAR DEN IKKE.

I over 50 år har homokampen, kvinnekampen og rasediskrimineringkampen klart å nå mål, som de for 50 år siden så bare kunne drømme om. Handikapkampen er derimot der homokampen var for 50 år siden.

I 2020 GJØR IKKE POLITET NOE NEVNEVERDIG NÅR FOLK SPYTTER FUNKSJONSHEMMEDE PÅ ÅPEN GATE, INGEN REGAGER MED STORE MARKERINGER NÅR DE BLIR NEKTA Å KOMME PÅ BUSSEN PGA RULLESTOL OG MEDIA ER NESTEN FRAVÆRENDE I SAKER OM FUNKSJONSHEMMEDE. 14. FEBRUAR 2020 HAR HANDIKAPPEDE GJORT NOE INGEN ANDRE HAR GJORT FØR OSS. VI HAR SAMLET EN HEL NASJON TIL DEN STØRTE MARKERINGEN NORGE NOEN SINNE HAR SETT FOR FUNKSJONSHEMMEDE. ALDRI FØR HAR DETTE SKJEDD.

JEG HAR EN DRØM om vår frigjøring. Jeg har en drøm om likestilling, jeg har en drøm om et Norge uten statelig diskriminering. Og jeg har en drøm om at fremtidens norske funksjonshemmede ALDRI skal behøve å oppleve det vi og generasjonene bakover har levd med. Våre barn og barnebarn og oldebarn fortjener et bedre Norge og en verden uten diskriminering.

Vis verden og alle deres mennesker. Vis folk hvem vi er og hva i står for. Gi oss styrke og forståelse. Gi oss frihet og kjærlighet. Gi oss tro og håp på en bedre fremtid i Norge og i verden. Det er på tide å reise seg, til en ny verden som vi sammen skal skape. Fra bunnen til toppen. Til landets ledere. Vi har alle et hjerte, alle en hånd å gi og alle et ansvar for å endre det vonde. For frihet er en menneskerett, for likestilling er en menneskerett og livet.
Min generasjon, Hannahs generasjon. Vi er i samme generasjon og vi kommer til å kjempe til siste slutt. For vi gir oss aldri, aldri i livet.
Tusen takk alle sammen!!!

Mvh Andreas Haugland Ausland, NHFU Agder

Les også appellen Harald Lunden holt under arrangementet:

Holdt gripende appell under fakkeltog